Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno Le Mer izjavio je danas da njegova zemlja ima strategiju za jačanje krhkog saveza između Renoa i Nisana.

"Ono što je u fokusu ove strategije je jačanje saveza između Renoa i Nisana“, rekao je Le Mer za CNBC u Fukuoki, u Japanu, gde je prisustvovao sastanku ministara finansija iz Grupe 20 (G20).

"Potom ćemo videti da li je moguća konsolidacija. Svi smo svesni da postoji potreba za konsolidacijom u automobilskoj industriji i predlog o spajanju Fijata i Renoa bio je vrlo zanimljiv, ali kao drugi korak. Prvi korak mora biti jačanje saveza između Renoa i Nisana", naveo je Le Mer.

PROČITAJTE JOŠ - FRANCUSKI MINISTAR FINANSIJA: Zaštititi radna mesta u slučaju "braka" Reno-Fijat

Njegovi komentari dolaze samo nekoliko dana nakon što je Fijat Krajsler povukao 35 milijardi dolara vrednu ponudu za spajanje sa Renoom, navodeći kao razlog "političke uslove u Francuskoj".

Nekoliko ljudi bliskih pregovorima smatra da je do kraha pregovora o spajanju došlo zbog uplitanja francuske vlade, ali i da je problem bio u "zategnutim" odnosima Renoa sa Nisanom i partnerskim Micubišijem.

PROČITAJTE JOŠ - Bivši predsednik Nisana Karlos Gosn pušten iz pritvora

Odnosi između Renoa i Nisana su napeti od hapšenja bivšeg direktora te alijanse Karlosa Gosna u novembru prošle godine, koji je optužen za finansijske malverzacije.

Francuska država trenutno ima 15 odsto udela u Renou, ali ministar nije odbacio mogućnost da bi država mogla smanjiti svoj udeo u toj kompaniji.