PRVI srpski punjač za elektromobile je napravljen, testiran i pre prve ugradnje biće izložen na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, koji počinje 22. marta.

- Punjač će privući veliku pažnju i biće izložen na štandu Asocijacije automobilskih novinara Srbije, pored najprodavanijeg hibridnog i elektro-automobila - kaže Dragan Milutinović, predsednik Asocijacije. - Ove godine će, uz automobil godine koji će biti izabran, atrakcija biti najsavremeniji punjač i e-vozila.

Prvi srpski punjač za elektro-automobile proizvod je kompanije IEEG iz Stare Pazove.

PROČITAJTE I: Folksvagenov električni automobil za manje od 20.000 evra?

- Ovaj naš proizvod nastao je u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom iz Beograda uz pomoć Vlade Srbije, Ministarstva za inovativne tehnologije, uz podršku Privredne komore Srbije - kaže, za "Novosti", Slavko Vujović, prvi čovek kompanije IEEG.

On objašnjava da je sve od softvera, hardvera pa do mehaničkih delova, osmišljeno i napravljeno u Staroj Pazovi.

- Prvi napravljeni punjač biće izložen na štandu novinara na Salonu automobila u Beogradu i imaće 22 kilovata. Razvija se i punjač od 50 kilovata, ali smo otpočeli i projekat punjača snage 125 kilovata namenjenog za elektroautobuse i kamione - objašnjava Vujović.

Punjač je izrađen prema svim standardima EU, ali ima mogućnost konekcije i sa vozilima koja se prave u SAD i Kini. Univerzalan je i odgovara za, trenutno, sva poznata elektrovozila.

Cena punjača, kažu u ovoj kompaniji, veoma je konkurentna stranim, baš zbog činjenice da se pravi u Srbiji.

Prvi punjač će biti, posle salona automobila, postavljen u Staroj Pazovi.