Na sajmu potrošačke elektronike CES, "Nisan" će predstaviti svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog sveta sa virtualnim, čime stvara upečatljiv doživljaj povezanog automobila.

"Nevidljivo-vidljivo", odnosno "I2V", buduća tehnologija je nastala u okviru "Nisanove" strategije inteligentne mobilnosti, vizije koja će potpuno promeniti način na koji se automobili voze, šta ih pokreće i kako se integriraju u društvo.

"I2V" će pokazati budućnost vožnje posetiocima sajma CES putem interaktivnog trodimenzionalnog iskustva na "Nisanovom" izložbenom prostoru."I2V" će pomoći vozačima spajanjem informacija sa senzora van i unutar vozila sa podacima sačuvanim u "oblaku". To sistemu omogućuje praćenje neposredne okoline vozila, ali i da predoseti šta je ispred vozila pa će čak i prikazivati šta se nalazi iza zgrade ili iza ugla. Da bi vožnja bila što udobnija, vodjstvo se primenjuje na interaktivan, ljudski način, poput avatara koji se pojavljuju u automobilu.

Pristupanjem virtualnom svetu, tehnologija "I2V" otvara bezbrojne mogućnosti usluga i komunikacija te čini vožnju ugodnijom, udobnijom i uzbudljivijom.

- Pomažući vam da vidite nevidljivo, "I2V" podiže nivo samopouzdanja i čini vožnju uzbudljivijom - kaže Tetsuro Ueda, stručnjak iz "Nisanovog" centra za istraživanje - Interaktivne funkcije stvaraju doživljaj prilagođen vašim interesima i stilu vožnje kako bi svako mogao uživati u njima na svoj način.

"I2V" pokreće "Nisanova" Omni-Sensing tehnologija, koja služi kao čvorište za prikupljanje podataka iz prometa u stvarnom vremenu te podataka iz okruženja automobila i iz njegove unutrašnjosti. "Nisanova" tehnologija SAM (Seamless Autonomous Mobility) analizira promet pomoću relevantnih informacija dobijenih u stvarnom vremenu, a poluautonomni sistem za pomoć u vožnji "ProPILOT" pruža informacije o neposrednom okruženju automobila.

Tehnologija mapira virtualni prostor od 360 stepeni oko automobila kako bi pružila informacije o stvarima, vidljivosti, prometnim znakovima ili pešacima u blizini. Takođe može da nadgleda ljude u vozilu koristeći unutrašnje senzore da bi bolje predvideli kada će im možda trebati pomoću pronalaženju nečega ili pauze za kafu da ostanu budni.

"I2V" može povezati vozače i putnike sa ljudima u virtualnom metasvetu. Na taj se način porodica, prijatelji i drugi mogu pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču pravili društvo ili pružili pomoć.VIŠE PODRŠKE TOKOM AUTONOMNE ILI UOBIČAJENE VOŽNjE

U autonomnoj vožnji "I2V" može učiniti vreme provedeno u automobilu udobnijim i ugodnijim. Na primer, kada vozite po kiši, pejzaž sunčanog dana može se projektovati unutar vozila.

Kad posećujete novo mesto, sistem može pretražiti "metasvet" u potrazi za lokalnim vodičem koji može komunicirati sa ljudima u vozilu u stvarnom vremenu.

Informacije koje pruža vodič mogu se prikupiti pomoću "Omni-Sensing" tehnologije i sačuvati u oblaku kako bi i drugi koji posećuju isto mesto mogli pristupiti korisnim informacijama. Može se koristiti i sistemom veštačke inteligencije da bi se obezbedila efikasnija vožnja kroz lokalne oblasti.

U uobičajenom načinu vožnje "I2V" pruža informacije prikupljene tehnologijom Omni-Sensing u dodatnom sloju preko vozačeva vidnog polja. Informacije vozačima pomažu da procene situaciju i da se pripreme na skretanja s lošom vidljivosti, neravne puteve ili nadolazeći saobraćak.

Vozač može da rezerviše i profesionalnog vozača iz "metasveta" koji će pružati prilagođena uputstva u stvarnom vremenu. Profesionalni vozač pojavljuje se kao projektovani avatar ili kao virtualni automobil u vozačevom vidnom polju kako bi pokazao najbolji način vožnje.

"I2V" će prikazati informacije o zastojima i procenjeno vreme putovanja, ali i jedinstvene detalje koji će vozača obavestiti o stanju na putu, ispred njega i tako ukloniti nepoznanice i stres. I2V daje alternativne predloge, čak i o najbržoj traci u gustom prometu, zahvaljujući mapiranju lokalnih podataka u stvarnom vremenu pomoću Omni-Sensing tehnologije.

Po dolasku na odredište I2V može pristupiti sistemu SAM kako bi pronašao parking mesto i parkirao vozilo u zahtevnim situacijama.