Dženeral Motors (GM) će ponuditi otpremninu za 18.000 kancelarijskih službenika u Sjedinjenim Američkim Državama, jer kompanija prelazi na samovozeće automobile i druge nove tehnologije, javlja američka tv mreža Si-En-En.

Najveći američki proizvođač automobila najavio je dobrovoljni program za smanjenje zaposlenosti nakon što je upravo objavio da je ostvario visoku zaradu od 2,5 milijardi dolara u upravo završenom kvartalu.

Ponude za dobrovoljni odlazak će dobiti zaposleni sa 12 ili više godina staža u kompaniji - kojih ima oko 18.000 od ukupno 50.000 u SAD.

Pročitajte još - "Dženeral motors" zvanično bankrot


Kako navodi Si-En-En, obično oko 10 do 15 odsto onih koji ispunjavaju uslove prihvate ponudu.

"GM" nije otkrio detalje o ponudi, ali po pravilu je reč o formuli u kojoj se nudi određeni iznos nedeljne platenja za svaku godinu službovanja.

Iako kompanija nije u okviru izveštaja o poslovanju pominjala otpremnine, generalna direktorka Meri Bara je investitorima rekla da "GM" preduzima "korake za transformaciju radne snage kako bismo obezbedili da imamo kadrove s pravim veštinama potrebnim za danas i za budućnost uz značajno unapređenje produktivnosti".