ZAKON o bezbednosti u saobraćaju Srbije nalaže da od 1. novembra na svim točkovima budu zimske gume. Doduše uz ogradu "ako ima snega i leda na kolovozu". Vozači se, s obzirom na prognozu, spremaju da zamenjuju letnje pneumatike. A kad su sve stavili na papir, mnogi su odlučili da se zapute u - Bosnu i Hrecegovinu. Gume su tamo i do 25 odsto jeftinije, a ko povrati i porez na dodatu vrednost, plati i za trećinu manje.

PROČITAJTE JOŠ - PRIPREMITE SE: Zimska oprema obavezna od sutra

Cene guma u Srbiji su na istom nivou kao i ranijih godina. Nisu poskupele ni montaža i demontaža, ali je tržište preko Drine daleko konkurentnije.

PROČITAJTE JOŠ - Garancija za zimske gume samo na papiru

- Kupio sam prošlog vikenda sve četiri zimske gume u Bosni - priča nam jedan Beograđanin. - Računica je jasna. Za moj auto gume 195-65-15 nemačkog proizvođača kod nas koštaju oko 7.500 dinara komad, znači 30.000 ukupno. U Bosni ista guma košta 99,20 konvertibilnih maraka, pa sam sve četiri platio oko 23.000 dinara. Sipao sam pun rezervoar dizela po ceni od oko 120 dinara litar, a kod nas je tada bio 165 dinara. Imam pravo i na povraćaj PDV, koji je 17 odsto. I montaža je besplatna sa naše strane Drine.

Naš sagovornik objašnjava da prodavci guma u radnjama u BiH imaju "dogovor" sa našim vulkanizerima i oni ih montiraju besplatno. Vozači, međutim, mahom prenose dve po dve gume da ne bi morali da plate carinu. Limit je 100 evra. S druge strane, ukoliko ih montiraju u Bosni, što je takođe besplatano, gube pravo na povraćaj PDV. Carina ih tada smatra sastavnim delom automobila.

- Što je skuplja guma kod nas, većih dimenzija za terenska vozila, razlika u ceni je sve veća - kaže naš sagovornik. - Video sam vlasnike džipova koji kupe i namontiraju sve četiri gume, odustanu od povraćaja PDV. Još ih usput malo isprljaju da ne bi bole oči na carini.

Odranije je poznata pojava, na koju su upozoravali više puta i iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), da se masovno prelazi u BiH po gorivo. Razlika u ceni u graničnom području je velika, pa su mnoge naše pumpe na rubu opstanka.

I ČUVANjE KOŠTA

CENE guma u Srbijie se kreću od 2.999 dinara pa naviše za "trinaesticu", a od 3.689 dinara pa naviše za "četrnaesticu". Najjeftinije "petnaestice" koje smo našli u našim radnjama koštaju 4.279 dinara. Gume za popularna SUV vozila mogu da koštaju i nekoliko stotina evra po komadu. Cena motaže za sva četiri točka je oko 2.500 dinara, a skladištenje od 400 dinara mesečno za komplet guma.