NAJVEćI proizvođač automobila na svetu, alijansa "Reno-Nisan-Micubiši" postigla je novi šestomesečni prodajni rekord jer je od početka godine do 1. jula prodala 5,538.530 miliona vozila što predstavlja rast od 6,1 odsto u odnosu na isti priod lane.

Sve tri članice alijanse su povećale prodaju zahvaljujući velikoj potražnji krosovera,SUV vozila,pik-apova kao i vozila sa nultom emisijom štetnih gasova i hibridno - električnih modela.

"Reno" je povećao prodaju "klija", "kaptura" i "senika", a "Nisan" jedva podmiruje tražnju za modelima "nout", "serena", "H-trejl","kaškai", dok u "Micubišiju" trljaju ruke zbog jagme za modelima "e3klipse kros" i "ekspander".

I "Reno" i "Nisan" su potvrdili da i tražnja za električnim modelima raste.

Francuska kompanija je dostigla 21,9 odsto market-šera na tržištu električnih vozila Evrope sa modelom "zoe" i "kangu".Tržišni udeo "renoa" kod lakih komercijalnih viozila EV je još veći - 39 odsto!

"Nisan" je objavio da je njegov električni "lif" sa 47.000 prodatih vozila u prvom polugodištu prvi po prdoaji u Evropi."Micubiši" je i dalje lider u prodaji PHEV SUV segmentu jer narudžbine za "autlendet hibrid" stižu kao na traci.

- Naše članice nastavljaju rast na brojnim tržištima sa konkurentnim i atraktivnim vozilima a ovaj rezultat za šest meseci pokazuje da smo na dobrom putu da dostignemo zavrtane ciljeve za 2022. godinu - kaže Karlos Gon predsednik i CEO Alijanse.

Taj plan podrazumeva da će ova trojka prodavati 14 miliona vozila do kraja 2022!

Grupa "Reno" je u prvih šest meseci prodala 2,1 milion vozila ."Nisan" je sa brendovima "Infiniti" i "Datsun" prodao 2,8 miliona vozila."Micubiši" je prodao 616,648 vozila..

Prošle godine ova Alijansa je prodala 10,6 miliona vozila.