KADA se pojavio prethodni model "džipa renegejda" 2013. godine, prodaja cele game jednog od najpopularnijih brendova Amerike (koji kupovinom "Krajslera" od strane "Fijata" doživljava preporod) iznosila je, globalno, 730.000 jedinica.

U prošloj godini prodaja je dostigla 1,9 miliona "džipova", a jedan od svakako, najznačajnijih modela game "renegejd", prvi koji se pravi na tlu Italije, u Melfiju, posle 800.000 prodatih primeraka, zaslužio je osveženje, "zatezanje bora", popularni fejslifting.

Promocija modela od koga se očekuje da nastavi uspeh prethodnika je obavljena protekle sedmice u Baloku, čuvenoj "Fijatovoj" probnoj pisti nedaleko od Milana.

"Novosti" su (uz ekipu SAT medija grupe) bile jedini srpski medij koji je imao priliku da prisustvuje ovom događaju.

Novina u dizajnu nema mnogo. Spolja su uočljive promene na svetlosnim grupama, naravno sada su tu LED farovi, izmenjena je prednja maska... U unutrašnjosti su takođe neznatno, dizajneri uneli izmene dodajući nekoliko dugmića, veći tač-skrin ekran...

Jasno je da je sada "renegejd" krcat najsavremenijom tehnologijom, počevši od "infotejtment" sistema, do brojnih asistencija vozaču koje se, poput "kočenja u iznenadnim situacijama" nekako već podrazumevaju kod modernih vozila.

Potpuni novitet su dva benzinska motora. Jedan sa tri cilindra i 1,0 litara zapreminom koji razvija 120 KS i ima 190 Nm obrtnog momenta. Drugi je sa četiri cilindra, i raspolaže sa ergelom od 150 KS kada je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem ili 180 KS kada je na sceni devetostepeni automatik. Obrtni moment je 270 Nm.

Precizne podatke o potrošnji nismo dobili, ali je saopšteno da je emisija štetnih gasova i potrošnja goriva smanjena za 20 odsto, pa ovi motori bez problema ispunjavaju sledeći nivo koji je EU postavila pred proizvođače automobila "evro 6 D" standard.

"Renegejd" će imati i dva dizelaša u ponudi. Čuvene "Fijatove " multidžet agregate od 1,6 i 2,0 litara sa 120 odnosno 170 KS. Pored poznatih nivoa opreme "Sport", "Longitjud", "Limitid" sada je u ponudi i "Trejlhok", a to svim poštovaocima ovog brenda jasno govori da je "renegejd" sa ovom oznakom spreman za najveće izazove of-rouda.

Prodaja u Evropi počinje u septembru kada će biti poznata i cena.


BROJKE

3 cilindra ima benzinac 1.0

20 odsto je manja emisija CO2

9 brzina ima automatski menjač