PLAVI Jadran nije poznat po bisernim školjkama, ali je protekle tri nedelje bio dom najnovijeg "Mercedesovog" bisera na točkovima, nove A klase, koja je novinarima iz cele Evrope predstavljena na delu obale između Trogira i Splita.

Ekipa "Novosti" je imala čast da bude među retkim redakcijama iz naše zemlje koje su imale priliku da se uvere u najnovije tehnološko čudo iz Štutgarta. Nemci su na spektakularan način obeležili prvu test vožu A klase, počevši od flotile brodića sa oznakama A klase, do jarko crvenog modela "ukotvljenog" na pučini Jadrana.

I vožnja u novoj A klasi podseća na uživanje na talasima. Najmanji "Mercedesov" model jednostavno plovi drumovima, pružajući do sada u ovoj kategoriji vozila neviđen luksuz. Nemci su, jednostavno, "prekopirali" mnogo toga, počevši od ogromnog "tačskrin" ekrana iz svoje krstarice S klase i ponudili je kupcima novog modela.

Automobil je dobio novi, skladniji, dinamičniji izgled. Dimenzije su nešto veće, što se odrazilo i na znatno više prostora u kabini. Nabrajanje svih tehnoloških čudesa koje vas očekuju u ovom vozilu zahtevalo bi izdavanje manje knjige. Tu su radarski sistemi, kamere, mnogobrojni senzori. Od uočavanja vozila koje dolazi iz "mrtvog ugla", do automatskog kočenja "zlu ne trebalo" najmanja "mečka" može sve!

Uđete u vozilo, startujete ga i jednostavno (glasovna komanda" poželite nešto - poput vremenske prognoze u tom regionu, stanja na putevima... Pa čak, A klasa će vam ispričati i neku šalu ako to poželite.

Novina su i tri motora koja se zasada ugrađuju pod haubu. To su dva benzinska i jedan dizel agregat. Motori, takođe "pršte" od najnovijih tehnoloških rešenja. Efikasniji su za 17 odsto od prethodnika, što znači da za toliko manje i ispuštaju emisiju štetnih gasova u atmosferu.

Benzinci su od 1.332 i 1.991 kubik. Imaju 163, odnosno 224 KS, a snažniji su do stotke sprinta za sjajne 6,2 sekunde (maksimalna brzina je 250 km na čas, naravno elektronski ograničena).

Potrošnja se kreće od 5,2 do 5,8 litara benzina u zavisnosti od motora, ali i menjača (šestostepeni manuelni ili sedmostepeni automatski).

U ponudi je i najsavremeniji dizel agregat sa 1.461 kubikom radne zapremine koji isporučuje 116 KS. Potrošnja od 4,1 litar...


Prodaja A klase je počela i u Srbiji, a početna cena je 26.160 evra.


BROJKE


DIMENZIJE

Dužina: 4.419 mm

Širina: 1.796 mm

Visina: 1.440

Prtljažnik: 370 lit.

224 KS ima najsnažnija verzija

4,1 litara je potrošnja dizelaša

26.160 evra početna cena