"TOJOTA" planira da obogati svoju proizvodnu liniju sa više od 10 modela potpuno električnih vozila početkom 2020, što govori o okretanju japanskog proizvođača tom rastućem tehnološkom sektoru.

Korporacija "Tojota motor" sada nema u ponudi čisto električna vozila, mada na tržištu predvodi sa hibridnim modelima koji imaju mogućnost pogona na električni motor i na gasni motor, izveštava agencija AP.


PROČITAJTE JOŠ:
"Tesla" podbacio s proizvodnjom "Modela 3"

Izvršni potpredsednik kompanije Šigeki Teraši izjavio je da će "Tojotina" električna vozila prvo biti ponuđena u Kini, državi koja podržava proizvodnju elektromobila subvencijama i drugim merama, i očekuje da će to pokrenuti masivan rast te tehnologije.

Teraši kaže da će "Tojotina" električna vozila kasnije biti u ponudi i u Japanu, Indiji, SAD i Evropi.

Iz kompanije poručuju da će do 2025. godine svaki njihov model u prodaji imati neku svoju "elektrificiranu" verziju, kao što je hibridni, električni ili motor na gorivne ćelije.

"Tojota" je prošle nedelje najavila da će osnovati zajedničku kompaniju za proizvodnju automobilskih baterija sa japanskim proizvođačem elektronskih uređaja, korporacijom "Panasonik".

Teraši je naglasio da je dogovor sa "Panasonikom" ključni deo "Tojotine" strategije i da želi da promoviše japansko partnerstvo.

Ovaj proizvođač automobila se nada da će do 2030. godine godišnje prodavati 5,5 miliona električnih automobila.


PROČITAJTE JOŠ:
Trio na dizajnerskom tronu

Kompanija je saopštila da će investirati 13 milijardi dolara da bi 2030. ispunila svoj cilj, a od tog iznosa više od polovine će biti uloženo u proizvodnju baterija.


JOŠ BLIŽE VRHU

JAPANSKA kompanija "Tojota" saopštila je da je u 2017. godini prodala 10.350.000 automobila širom sveta, što je dva odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Više od 10 miliona prodatih vozila približiće "Tojotu" nemačkom proizvođaču "Folksvagenu" koji je 2016. godine zauzeo prvo mesto po broju prodatih automobila. "Folksvagen" je u toj godini prodao 10,3 miliona, dok je "Tojota" prodala 10,2 miliona vozila.

Japanski proizvođač automobila najavio je da u ovoj godini očekuje prodaju 10.495.000 automobila.