FABRIKA iz Mlade Boleslave objavila je nekoliko „studijskih“ fotografija nove „škode fabije“, a zvanično predstavljanje zakazano je za prestižni Salon automobila u Parizu (9-14. 10. 2014), pa se očekuje da ovo vozilo bude jedna od zvezda sajma.

Fabija“ treće generacije ima dobro utaban put na evropskom tržištu, tako da je dizajnerima „Škode“, kompanije koja je doživela zvezdani uzlet pod okriljem moćnog nemačkog „Folksvagena“, bio postavljen vrlo težak zadatak. Naravno, dizajneri su nastavili da rade po „novom, prepoznatljivom rukopisu“ s modela koji su se relativno skoro pojavili na tržištu - „rapida“ i „oktavije“.

Nova „fabija“ napravljena je na „zajedničkoj“ modularnoj platformi („Folksvagen grupe“) nazvanoj MB, na kojoj je „skockan“ i novi „audi 3“, na primer.

Dužina nove „fabije“ je 4.000 mm, dakle isto kao i dužina prethodne verzije, ali je zato šira (1.680 mm) i niža (1.450 mm) za pet centimetara.

Koeficijent otpora je 0,29, što samo govori o želji „Škode“ da se što bolje pozicionira u B segmentu, pa otuda i najava da će „fabija“ biti krcata novim, najsavremenijim elektronskim džidžabidžama.

I masa je redukovana sa 1.015 na 980 kg zbog primena lakših ali čvršćih materijala. Na primer, primenjuju se čelici izuzetne čvrstoće, što bi trebalo da garantuje i povećanu bezbednost i svih pet EVRO NCAP zvezdica na sve oštrijim kreš testovima.

Najavljuje se i bogatija oprema već od početnog nivoa, a za agregate koji su izabrani da se ugrađuju u treću generaciju „fabije“, u „Škodi“ ističu da su savremeni, ekonomični i veoma ekološki nastrojeni.

Tu je „benzinac“ 1.0 s tri cilindra i 0,999 litara zapremine, sa dva nivoa snage, od 60 i 75 KS. Zatim „benzinac“ sa četiri cilindra 1.2 TSI sa 90 i 110 KS. Svi su opremljeni turbopunjačima s direktnim ubrizgavanjem.

Dizelaši“, naravno, pripadaju poslednjoj tehnološkoj generaciji. Manji, trocilindrični 1.4 TDi ima verzije sa 75, 90 i 105 KS. Verzija 1.4 TDI „grinlajn“, sa 75 KS, imaće sisteme za dodatnu uštedu (regenerativno kočenje i „start-stop“), ali će i automobil biti dodatno snižen za 10 mm, uz drugačije spojlere i usisnike vazduha, i trebalo bi da troši 3,1 litar dizela na 100 km, sa 82 grama SO2 po pređenom kilometru.

Na našem tržištu „fabija“ bi trebalo da se pojavi do kraja godine, a cena je zasada nepoznanica, iako se očekuje da bude ispod 10.000 evra za osnovni model.