PUNE dve godine bio sam najbolji prijatelj mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića. Dolazio sam dva puta nedeljno kod njega na dvor da ga učim običnim momačkim igrarijama. Za mene je to bio školski zadatak, a za kralja životna škola - počinje svoju priču profesor dr Branko Radulović, osnivač Ortopedske bolnice na Banjici, nosilac dvadeset ordenja i visokih priznanja.

Feljton o kralju Petru Drugom Karađorđeviću, koji objavljuju „Novosti“ pobudio je kod profesora Radulovića divna sećanja na lično druženje sa mladim monarhom. Dr Radulović „Novosti“ kupuje 58 godina i zato je, kaže, odlučio da nam se poveri:

Bila je 1935. kada se Petar Drugi Karađorđević iz Engleske, posle smrti oca, kralja Aleksandra, vratio u Beograd. Mladi monarh je imao 12, a njegov novi prijatelj 15 godina.

- Kralj ne zna kojim se igrama mladi zabavljaju i tvoj zadatak je da ga naučiš - rečeno mi je u školi. Bio sam oslobođen poslednja dva časa, tako da sam sa radošću prihvatio ovu obavezu - seća se dr Radulović, koji je u to vreme bio odličan đak i dobar atletičar.

Kada je prvi put stigao pešice na dvor na Dedinju, zatekao je mladog kralja kako po dvorištu vozi maleni automobil. Iznenadio se, kaže, da je kralj Petar bio sitne i nežne građe.

- Šta se dečaci igraju na beogradskim ulicama - bilo je prvo što me kralj pitao. Rekao sam da imam družinu Čuburaca, koja se sa družinom Crvenokrstaša tukla za prestiž u kraju. „Hoćeš da me tajno vodiš da se i ja malo tučem. Znaš, mene stalno čuvaju i ne mogu nigde da izađem!“ - požalio se mladi kralj svom „učitelju“.

Radulović je u dvor dolazio ujutro oko deset sati, a odlazio posle ručka. Pokazivao je kralju kako se skače uvis i kako se baca kamen sa ramena. Onda mu je doneo na poklon punu vrećicu klikera - staklenaca i gvozdenaca.

GADAFI
Dr RaduloviĆ je lečio mnoge svetske državnike. - Kada je Muarem el Gadafi bio u Beogradu, pao je sa konja i povredio ruku. Lečili smo ga u bolnici na Banjici, a on se zaljubio u medicinsku sestru Sofiju Farkaš i oženio je - otkriva dr Branko Radulović.

- Uzeo je dva klikera da vežba da pogodi rupu. Učio sam ga i da igra klis. A kada sam doneo moju krpenjaču, koju mi je sašila baba Slavka, Petar je izneo fudbal, pa smo igrali na male goliće i šutirali penale - priča Radulović.

Kraljica Marija im je donosila sendviče sa kavijarom i bozom. Ponekad bi se njih dvojica muvali po dvorskom kompleksu, sakupljali stare stvari, a Branko je uzimao drva, stavljao u džak i nosio kući da ima za grejanje.

- Bio je iskren momak i zato smo se lako sprijateljili. Pitao me diskretno: „Imaš li devojku?“ Rekao sam mu da najlepše devojke šetaju po korzou kod Đerma. „A gde idete na igranke?“ Odgovorio sam da idemo u studentski dom. I pozvao sam ga da dođe, ali mu majka nije dala - seća se dr Branko Radulović.

Rastali su se kada je Radulović upisao studije medicine, a Petar se pripremao da se proglasi za kralja Jugoslavije. Nikada se više nisu sreli. Kad je kralj Petar emigrirao u Englesku, Radulović je otišao u partizane. Postao je čuveni ortoped i lečio Tita na dvoru, u kome se družio sa mladim kraljem.

- Prvi put sada javno govorim o mojim susretima sa mladim kraljom Petrom. Bio je veoma fin momak - priča setno doktor Radulović, koji je upravo proslavio devedeseti rođendan i koji danas živi na svega kilometar od kraljevskog dvora. - Sreo sam se njegovim sinom, prestolonaslednikom Aleksandrom i ispričao mu kako sam kralja učio mladalačkom životu. Prestolonaslednik nije bio zainteresovan za tu priču.


LEČIO ŠEKULARCA

Profesor Radulović stvarao je fudbalski klub Crvena zvezda. Nekada je bio lekar u našem najtrofejnijem klubu, a danas je počasni funkcioner:

- Lečio sam noge Bore Kostića i Dragoslava Šekularca, koji je zadirkivao slavnog golgetera da ima veliku glavu i tvrde kosti.