BEOGRAD - Ministar spoljih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je danas Tanjugu da su dve zemlje pokrenule proceduru povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Mogu da potvrdim da su nas dve zemlje članice Pokreta nesvrstanih obavestile o tome da je pokrenuta procedura povlačenja priznanja," rekao je Jeremić.

On je, međutim, objasnio da to nisu Oman i Gvineja Bisau, kako su preneli pojedini mediji, jer te dve zemlje nikada nisu ni priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jeremić je istakao da postoji mogućnost da još jedna zemlja pokrene proceduru povlačenja priznanja Kosova.

Prema njegovim rečima, u jednoj afričkoj zemlji, takođe članici Pokreta nesvrstanih, jedan visoki funkcioner ovog trenutka se nalazi pod istragom zbog osnovane sumnje da je primio mito od jednog albanskog biznismena kako bi ta zemlja priznala Kosovo.

"Ukoliko se ta istraga okonča na način na koji očekujemo i u toj zemlji će biti pokrenuta procedura povlačenja priznanja," rekao je Jeremić.

Kad je reč o Omanu, ministar navodi da je tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu razgovarao sa predstavnicima te zemlje, koji su ga i zvanično obavestili o tome da nisu priznali Kosovo.

"Ministarstvo spoljnih poslova ima i notu kojom nas Oman obaveštava da njihov stav po pitanju Kosova nije promenjen," rekao je Jeremić.

Takođe, šef srpske diplomatije kaže da je od ministra spoljnih poslova Gvineje Bisao dobio potvrdu da u toj zemlji nikada nije ni započeta procedura priznavanja Kosova.

Jeremić je podsetio da je Priština ranije najavila da će karipska zajednica, koja obuhvata 14 zemalja, zajednički priznati Kosovo kao grupa, ali da se, zahvaljujući naporima srpske strane, to nije dogodilo i da je samo jedna zemlja te grupe priznala nezavisnost pokrajine.

" Mi smo imali izuzetno intenzivne razgovore i diplomatsku komunikaciju sa tim državama i pre održavanja konferencije Pokreta nesvrštanih i mislim da su ti naši napori urodili plodom i da ovoga trenutka nije za očekivati da će doci do masovnog priznanja u okviru karipske zajednice," rekao je on.

Ministar smatra da su ovo "izuzetno dobre vesti," jer prvi put broj zemalja koje su priznale Kosovo opada.

On očekuje da će takvih primera biti još.

"Očigledno je da je sam proces priznavanja zapao u krizu, kada Priština nema drugog izlaza nego da se služi neistinama i kada je počelo otvoreno i neskriveno korisćenje nedozvoljenih prljavih finansijskih sredstava u naporu da se taj broj poveća, "rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, srpska strana je obaveštena o tome kakvi su pritisci vršeni na zemlje Pokreta nesvrstanih da priznaju Kosovo, kao i koje su zemlje, koliko često i na kom nivou vršile te pritiske.

"Jedan značajan broj zemalja se tome i dalje odupire", dodao je on.

Srbija se, kako je napomenuo, na samitu pokazala kao dobar domaćin i prijatelj članica Pokreta nesvrstanih što je naravno imalo pozitivan efekat.

"Ova borba će se nastaviti, ona daleko od toga da je završena. U njoj će biti uspona i padova ali u svakom slučaju, mi od naših diplomatskih aktivnosti, usmerenih ka suzbijanju legitimizacije kosovske secesije u međunarodnom prostoru, nećemo odustati," zaključio je ministar.