BUKA od poslaničkih rasprava prestaće početkom avgusta kada će parlamentarci otići na odmor, ali će se u Skupštinu useliti druga - od majstorskog čekića.

Na listi radova je restauracija čuvene skulpture Tome Rosandića „Igrali se konji vrani“ na ulazu u Skupštinu. Obe sale biće pripremljenje za uvođenje elektronskog parlamenta. U maloj sali je sve spremno za krečenje, zamenu itisona i pocepanih stolica.

- Oko spomenika „Konji vrani“ su skele, a stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika Narodnog muzeja procenjuju šta treba da se uradi - kaže za „Novosti“ Milan Brzaković, zamenik generalnog sekretara Skupštine. - Uzeti su uzorci sa skulpture i poslati na analizu na Rudarski i institut u Vinči, kako bi se prema rezultatima odredio način sanacije. Biće očišćena i dva stara kandelabra koja obasjavaju „Konje vrane“.

Prema planu troškova, predviđeno je da ove godine u radove na Skupštini bude uloženo oko sto miliona dinara. Za „Konje vrane“ treba da se izdvoji četiri miliona dinara. U računici piše i da bi za fasaderske radove na delu zgrade koji gleda na Kosovsku ulicu moglo biti potrošeno 84,7 miliona dinara. Molerski radovi, obnova tepiha, adaptacija jednog kabineta i Male sale, koštaće po 2,9 miliona dinara.

POVRATAK NA JESEN

PLANOVI Skupštine da se do kraja jula raspravlja o završnim računima države za 2008. i 2009. godinu, najvervatnije će pasti u vodu. Ovaj posao ostaje za septembar, iako je parlament o načinu na koji država troši pare poslednji put polemisao 2002. godine. Zakoni o javnoj svojini i restituciji čekaju septembar, kao i rasprava o oduzimanju imuniteta četvorici poslanika radikala.