ZEMLJOTRES koji se u sredu osetio u regionu Kraljeva uznemirio je stanovnike, ali seizmolozi upozoravaju da opasnosti od većeg udara od onog koji se dogodio 3. novembra nema.

- Poslednjih nekoliko dana u Kraljevu i okolini registrovani su slabiji zemljotresi jačine 2,3 i 2,4 stepena po Rihteru - kaže Vida Knežević, dežurni seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu. - Serija potresa je očekivana posle jakog udara koji je pogodio ovaj deo Srbije. Građani ne treba da brinu jer je ta aktivnost normalna i očekujemo da će se u narednom dužem periodu zemlja još tresti.

Po teorijskim modelima, posle zemljotresa magnitude 5,4 jedinica Rihtera, naknadna seizmička aktivnost traje do godinu dana. Mr Slavica Radovanović, direktor Seizmološkog zavoda, kaže da su većina naknadnih zemljotresa slabi i ljudi ih ne osećaju.

SABIRANJE OD 3. novembra prošle godine Republički seizmološki zavod je u kraljevačkoj trusnoj zoni regitrovao 663 zemljotresa magnitude veće od jednog stepena Rihterove skale.

- Ali, po modelima koji važe i za naše prostore, se mogu dogoditi i neki zemljotresi koji bi mogli da dosegnu i do magnitude i do 4 jedinice Rihtera - kaže Radovanovićeva. - Ovo očekujemo, jer se posle katasrofalnog udara u novembru i decembru nije dogodio dovoljan broj zemljotresa magnitude između 3,5 i 4,5 jedinica Rihtera.

Najveći broj zemljotresa dogodi se u prvih 15 dana nakon glavnog udara, ali seizmička aktivnost može da traje i do godinu dana.

- Naknadne seizmičke aktivnosti se ne dešava u jednakim vremenskim razmacima, već su grupisane u cikluse u toku te godine - kaže Radovanovićeva. - Periodi zatišja se smenjuju sa periodima zemljotresa. U prethodnom periodu imali smo zatišja. Činilo se kao da su Kraljevčani zaboravili na potrese misleći da su seizmolozi preterivali kada su prognozirali da ih čeka još hiljadu udara. Sada se taj broj skuplja, pri čemu su oni najjači prošli, a slabiji su pred nama.

To je, kako tvrdi Radovanovićeva, prirodan proces smirivanja tla posle jakog zemljotresa.