TROŠKOVI vezani za višegodišnju potragu za generalom Ratkom Mladićem bili su ogromni i neko će morati da položi račune zašto je država potrošila enormna sredstva da se on pronađe i ko je sve pomagao u njegovom skrivanju.

Ovo je bila jedna od poruka ministarke pravde Snežane Malović, koja je prva zvanično potvrdila da je Mladić u utorak po podne izručen Tribunalu u Hagu.

Koja je tačno svota koju je naša zemlja potrošila na traganje za ovim haškim beguncem niko ne zna u dinar. Međutim, prema rečima šefa Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasima Ljajića, oko 10.000 operativaca, koji su tragali za Mladićem i Goranom Hadžićem, koštalo je Srbiju dnevno između 15.000 i 30.000 evra. Prema procenama Akcionog tima i Tužilaštva za ratne zločine, država je, praktično, godišnje na potragu trošila između 10 i 12 miliona evra!

REZERVISANA SVOTA
U BUDŽETU
U BUDŽETU Srbije za 2011. ne navodi se kolika su izdvajanja za Akcioni tim za potragu za haškim beguncima. Iz državne kase za Kancelariju Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, međutim, za ovu godinu izdvojeno je 44,5 miliona dinara, a za rad Tužilaštva za ratne zločine 131,3 miliona dinara. Osim ovoga, tu su i troškovi MUP i BIA, pa je jasno da se za saradnju sa Hagom, domaća suđenja i istrage za ratne zločine, kao i pomoć onima koji su se dobrovoljno predali, iz državne kase svake godine odvaja nekoliko stotina miliona dinara.

Prva optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 1995, ali niko ga nije ”jurio” do 2003. Ako se zna da država za Mladićem traga poslednjih osam godina, u ove svrhe potrošeno je minimum 80 miliona evra. Od toga je plaćano angažovanje ljudi i opreme korišćene u lociranju optuženika, naknadno uključivanje većeg broja policajaca kada se organizuje veća akcija, pripreme za tu akciju...

U Tužilaštvu za ratne zločine izračunali su, međutim, i takozvanu izgubljenu potencijalnu dobit. Dakle, šta bi Srbija sve dobila da višegodišnje traganje za doskorašnjim haškim beguncem nije usporilo evropske integracije. Kako kažu, da smo imali pristup evropskim fondovima, do sada bismo minimalno dobili desetak milijardi evra, a bila bi veća i strana ulaganja.

Prema toj računici, prema Tužilaštvu, samo Mladić je koštao Srbiju izgubljenih 1,5 milijardi evra, odnosno 159 evra po građaninu mesečno.

Pokušali smo da saznamo gde će sada, kada je Mladić prebačen u Sheveningen, biti preusmeren sav taj novac koji je već predviđen u budžetu za ovu godinu.

- Puno je segmenata društva kojima su te pare potrebne. Potraga za Goranom Hadžićem još traje, a država se nalazi i u sveobuhvatnoj akciji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što puno košta - poručuju iz Vlade Srbije.IVICA DAČIĆ: TRAŽIMO POMAGAČE

MINISTAR unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija i tužilaštvo već duže vreme istražuju ko je pomagao Ratku Mladiću u skrivanju i da će te aktivnosti biti nastavljene. Na pitanje da li će policija istražiti ko je pomagao Mladiću u skrivanju u blizini Zrenjanina, on je odgovorio da je sigurno da će to biti predmet interesovanja i tužilaštva i policije i dodao da je prilikom hapšenja Mladića u policijsku upravu u Zrenjaninu bilo privedeno pet osoba koje su potom puštene. Dačić je rekao da je bilo bezbednosnih rizika tokom transfera, ali da je procenjeno da taj zadatak može da se obavi tokom dana, uz nekoliko stotina pripadnika Žandarmerije, kao i značajan broj vozila.