STARA sam i bolesna. Ne mogu na prečac da vam kažem bilo šta o objavljenoj informaciji da Ratko Mladić želi da mu budem pravni savetnik. Nisam čak ni medije ovih dana pažljivo pratila jer sam bila na lečenju u banji. Ne bih mogla u ovom trenutku ništa da komentarišem na tu temu.

Tako nam se u nedeljuobratila teškim glasom Smilja Avramov, stručnjak za međunarodno pravo, koju je ratni komandant Vojske RS poželeo da mu pomaže u predstojećem procesu pred Haškim tribunalom:

- Ne želim da pričam ništa o tome sada. Nisam ni pročitala novine. Razumejte me - zamolila nas je ugledna srpska pravnica.

Smilja Avramov ima 93 godine, doktorat pravnih nauka stekla je na Pravnom fakultetu u Beograd, gde je i predavala decenijama. Studirala je i u Beču i Londonu, a usavršavala se na Harvdardu i na Kolumbija univerzitetu. Bila je višegodišnji predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo. Član je Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Ona je bila prvi svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću u septembru 2004. godine u Haškom tribunalu. Negirala je tada, da je Milošević 1991. godine sprovodio politiku etničkog čišćenja i nasilnog zauzimanja teritorija u Hrvatskoj i BiH.

O Mladiću je svojevremeno Smilja Avramov govorila da je „visoki humanista i vrhunski vojskovođa“. Njih dvoje se poznaju još od ranih devedesetih godina.