19:45 Radovan Karadžić: - ŽAO mi je što je Ratko Mladić uhapšen. Sada ću zajedno sa njim uraditi sve da se sazna prava istina o ratu u Bosni i Hercegovini - ovako je na hapšenje reagovao Radovan Karadžić.

Izjavu Karadžića agenciji AP preneo je njegov američki advokat Piter Robinson, koji ga je u četvrtak posetio u pritvorskoj jedinici, koju će uskoro deliti sa Mladićem.

- Karadžić mi je rekao da mu je veoma žao što je i Mladić izgubio slobodu, a kada je već tako, jedva čeka da zajedno s njim pred haškim sudom iznese istinu o svemu što se dešavalo u Bosni i Hercegovini u toku rata - preneo je Robinson Karadžićeve reči.

19:26 Barak Obama: Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama čestitao je Vladi Srbije na hapšenju Ratka Mladića i istakao da će on sada morati da se suoči sa pravdom.

"Danas je važan dan za porodice žrtava generala Mladića, za Srbiju, za Bosnu, za Sjedinjene Američke Sržave i međunarodnu pravdu", naveo je Obama.

19:03 Tanja Fajon: Hapšenje Ratka Mladića najbolja je vest za Srbiju i ceo region, izjavila je danas Tanja Fajon, koja je bila izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana.

18:45Ivo Josipović: Hrvatski predsednik: "Mladićevo hapšenje vrlo je važno za budući međunarodni položaj Srbije i za njenu integraciju u Evropsku uniju. Današnje hapšenje od izuzetne je važnosti za odnose u regionu, pre svega kad je reč o odnosima Srbije i BiH, ali i za odnose Srbije sa svim zemljama u regionu, kao i odnose Srbije i Hrvatske"

18:37 Medlin Olbrajt: Bivša američka državna sekretarka: "Mladić je pokušao da bude heroj i pobednik. Umesto toga, živeo je kao begunac, a sada se suočava sa višegodišnjom zatvorskom kaznom."

18:33 Ben Rouds: Prestavnik Bele kuće, Ben Rouds, je rekao da hapšenje Mladića pokazuje da će svi takvi zločinci biti privedeni pravdi.

18: 29 Ban Ki-mun: Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun j rekao da je ovo istorijski dan za međunarodnu pravdu.

18:26 Dimitros Kipreos: Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos ocenio je da hapšenje Ratka Mladića jača poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici i pokazuje da su srpske vlasti posvećne punoj saradnji sa Haškim tribunalom.

18:22 Atifete Jahjaga: Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je hapšenje Ratka Mladića, uz ocenu da će njegovo slanje u Hag omogućiti razjašnjenje ideologije koja je izazvala ratove u bivšoj Jugoslaviji.

18:18 AngelaMerkel: Nemački kancelar Angela Merkel pozdravila je danas hapšenje Ratka

Mladića, ocenivši da je to dobra vest za celu Evropu i dobra osnova za pomirenje i evropsku budućnost regiona.


17:29 Karla Del Ponte:Bivši glavni tužilac Karla del Ponte ocenila je danas da nakon hapšenja Ratka Mladića više nema prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

17:24 Filip Vujanović: Hapšenje Ratka Mladića presudno je

važno za saradnju Srbije sa Haškim sudom i značajno će ubrzati njene evropske integracije, ocenio je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.


17:01 Štefan File: Evropski komesar za proširenje Štefan File ističe da je Srbija danas bliže Evropskoj uniji, nego što je to bila pre hapšenja Ratka Mladića.

Razgovarao sam danas sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i čestitao njemu i srpskom narodu, jer je to veliki dan za Srbiju, Zapadni Balkan i sve nas, rekao je File na vanrednoj konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji.

17:01 Borislav Stefanović: Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je hapšenjem Ratka Mladića uklonjena poslednja prepreka da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali je naglasio da pitanje evropskih integracija nikada nije bila tema dijaloga sa Prištinom.

16.10 Nikola Sarkozi: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi čestitao je Srbiji na hapšenju Ratka Mladića, što je, prema njegovim rečima, hrabar potez koji je Srbiju približilo Evopskoj uniji.

Srbija je hapšenjem Mladića "još jedan korak bliže integracijama u EU", izjavio je Sarkozi.


15.30 Milorad Mirčić: Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić nazvao je "srpskom tragedijom" to što, kako tvrdi, predsednik Srbije Boris Tadić zajedno sa "vladajućom klikom" slavi hapšenje Ratka Mladića.

Mirčić smatra da je poražavajuće za državu bremenitu problemima, da njen predsednik slavi hapšenje i izručenje još jednog Srrbina Haškom tribunalu.


15.15 Milorad Dodik: Predsednik Republike Srpske saopštio je danas da hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međuanordnih obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koje su preuzele sve države u regionu.

"Nadam se da će se uskoro pred licem pravde naći i general Atif Dudaković, Naser Orić i ostali visoki politički funkcioneri i generali takozvane Armije BiH, jer bi to značilo da BiH ima šanse da na istini izgradi neophodno poverenje", navedeno je u saopštenju predsednika RS.


15.10 Serž Bramerc: Glavni Haški tužilac Serž Bramerc pozdravio je danas hapšenje bivšeg

komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, odavši priznanje srpskim vlastima za ono što su učinile i izrazio uverenje da će to doprineti pomirenju u regionu.

"Čekamo da se obezbede uslovi za njegovo prebacivanje u Hag, gde će mu biti suđeno. Odajemo priznanje srpskim vlastima, a posebno Nacionalnom savetu za bezbednost i Akcionom timu za saradnju s Tribunalom za hapšenje Mladića", navodi se u saopštenju glavnog tužioca.

15.08 Jadranka Kosor: Hapšenje Mladića dobra vest za ceo svet

"Mladićevo hapšenje je dobra vest za sve nas i ceo svet, ali i ovaj deo sveta, kao i za žrtve politike destrukcije i razaranja Slobodana Miloševića", rekla je ona, i dodala da Hrvatska kao žrtva agresorske politike Slobodana Miloševića očekuje i hapšenje Gorana Hadžića.

15.03 Toma Nikolić: Potpuno sam iznenađen hapšenjem Mladića. SNS će sutra održati sednicu

Predsedništva i izdati saopštenje tim povodom, rekao je Nikolić i dodao da nije trenutak za stranačke reakcije, nego za reakcije naroda i države, rekao je Nikolić.

On je dodao da veruje da je ta akcija bila dugo pripremana, kao i da je predsednik Srbije verovatno hteo da "obraduje naciju" da je završio još jedan posao.

15.02 Holandija: Trenutak koji smo čekali

Poslanica holandskog parlamenta Mariko Peters izjavila je danas da je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića istorijski dan za Srbiju i da je time uklonjena glavna prepreka na putu njene dalje evrointegracije.

"Ovo je istorijski trenutak koji smo dugo i nestrpljivo čekali. Glavna prepreka pred Srbijom je uklonjena i verujem da će (holandski) parlament podržati nastavak evrointegracija Srbije, sada kad je Mladić uhapšen", kazala je Peters.

15.00 Advokat Miloš Šaljić: Zastupnik porodice Ratka Mladića, izjavio je danas da je Mladićeva

porodica u šoku zbog saznanja da je on uhapšen, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

"Ja sam čuo da je potvrđena informacija. Porodica do ovog trenutka nije imala nikakva saznanja o hapšenju", rekao je Šaljić.

14.55 Vuk Drašković: Hapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za genocid, "oslobađanje Srbije, kojim se širom otvaraju vrata evropskoj i demokratskoj budućnosti države i naroda". Drašković je u pisanoj izjavi ocenio da se time "zatvaraju vrata političkom usponu retrogradnih snaga koje su uveliko vraćale Srbiju unazad, u tragične devedesete godine".

14.48 Anders Fog Rasmusen: "Snažno pozdravljam vesti da je Ratko Mladić uhapšen i da je njegovo izručenje Hagu u toku", naveo je Rasmunsen u saopštenju. "NATO je bio garant bezbednosti na Balkanu u poslednje dve decenije i danas smo svedoci važnog koraka ka celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi. Mi ćemo ostati posvećeni u pomaganju celom regionu u njegovoj evro-atlanskoj integraciji", dodao je on.

14.40 Vilijam Hejg: Britanski ministar spoljnih poslova istakao je da je ovo "istorijski trenutak za region"

14.39
Franko Fratini: Ministar spoljnih poslova Italije izjavio je da bio simbol etničkog čišćenja i brutalnog nasilja.

"Njegovo hapšenje je nagrada za odlučnost međunarodne zajednice i političku odlučnost demokratske vlade Srbije i predsednika Tadića", dodao je Fratini.

14.35 Žoze Manuel Barozo: Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, ističući da je to "odlična vest".

13.50 Ketrin Ešton: Pozdravlljam hapšenje Ratka Mladića i očekujem da će biti izručen Hagu bez odlaganja

13.20 Evropska komisija: Hapšenje Ratka Mladića jasna potvrda da Srbija zaista želi da napreduje na svom evropskom putu