BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej uručio je danas najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću Orden Svetog Save prvog stepena, najviše odlikovanje koje Srpska pravoslavna crkva dodeljuje za dobročinstva i posvećenost veri.

Doković je, posle svečanog čina u Patrijaršiji, izjavio Tanjugu da mu je ovo odlikovanje "sigurno najznačajnije u životu".

"Kao sportisti i kao verniku, teško mi je da pronađem odgovarajuće reči kojima bih opisao osećanje zahvalnosti za ukazano mi poverenje Svetog arhijerejskog sinoda. Mogu da poručim da se samo mukotrpnim radom i verom u sebe, svoje bližnje i Boga može zaslužiti ovakvo poverenje", rekao je Đoković, koji je odlikovanje SPC primio u prisustvu svoje porodice.

SPC je saopštila da je orden Đokoviću dodeljen na predlog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, "za njegovu delatnu ljubav prema Majci Crkvi, naročito pokazanu svesrdnim i istrajnim pomaganjem srpskog naroda i svetinja naše Svete Crkve, posebno na Kosovu i Metohiji".

"Ovaj mladi Srbin, najistaknutiji sportista i ambasador Srbije u Svetu, uspeo je da svojom snagom, šarmom i iskrenošću na pravi način posvedoči svetu jevanđeljsku poruku mira i ljubavi među ljudima i solidarnosti sa postradalima, ne samo u srpskim zemljama, nego i širom sveta", navodi se na sajtu SPC.

Drugi teniser sveta je u izjavi Tanjugu istakao da ni u jednom trenutku ne treba gubiti saosećanje za druge ljude.

"Nikada ne dopuštam sebi da izgubim saosećanje i želju da pomognem ljudima u nevolji. Mnogi su ljudi danas u teškoj situaciji i nemaju blagodeti koje su meni omogućene. Upravo zbog toga, dok igram i pobeđujem, mislim i na njih", poručio je Đoković.