ZAGREB je u strahu od mogućeg dokazivanja da je Hrvatska počinila agresiju u Bosni nakon što je Tužilaštvo BiH potvrdilo da sprovodi istragu protiv više pripadnika HV i HVO zbog zločina počinjenih na području Mrkonjić Grada 1995. godine, gde je na najmonstruozniji način ubijeno na stotine civila i vojnika.

Reč je viskopozicioniranim pripadnicima hrvatske vojske koji su, posle akcije "Oluja" učestvovali u operacijama "Maestral" i "Južni potez" u zapadnoj Bosni, zajedno sa pripadnicima Armije RBiH.

U Tužilaštvu BiH su naveli da rade na predmetu "Mrkonjić Grad", i da je istraga u završnoj fazi, ali nisu želeli da govore o konkretnim imenima hrvatskih generala i vojnika, niti da li je za nekim od njih raspisana poternica.

SEĆANjE NA NAJMILIJE - NE daj bože nikome i nikada da se desi tragedija kakva je zadesila moju i porodicu moga strica Žarka pre 13 godina, kada je hrvatska vojska ubila mog brata Duška i braću od strica Petra i Milorada - kazao je 40-godišnji Petar Mitrić iz Mrkonjić Grada, sećajući se najtežih dana u životu. Tela braće Mitrić - Petra i Milorada, ubijenih u oktobru 1995. godine, ekshumirana su 2. aprila 1996. godine, a Duškovo telo dan kasnije u masovnoj grobnici na Pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu.

U operacijama u zapadnoj Bosni, prema podacima nadležnih operativnih timova RS, učestvovali su 4. i 7. gardijska brigada HV, 1. hrvatski gardijski puk, kao i još nekoliko odreda i četa HV i HVO kojima su komandovali generali HV Ante Gotovina, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Damir Krstičević, Ivan Korade, Miljenko Filipović, i generali HVO Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

U zapadnokrajiškim opštinama - Mrkonjić Gradu, Kupresu, Glamoču, Grahovu, Drvaru, Petrovcu, Sanskom Mostu, Ključu, Jajcu, Šipovu, Donjem Vakufu i Krupi na Uni, u jesen 1995. godine, hrvatska vojska počinila je stravične zločine.

Prema zvaničnim podacima RS, ubijeno je 2.000 civila i zarobljenih vojnika, a sa ognjišta proterano više od 120.000 Srba. I pored obimne dokumentacije koja je dostavljena Haškom tribunalu i domaćem pravosuđu - još niko nije odgovarao.

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac rekao je za "Novosti" da je na području 13 zapadnokrajiških opština ekshumirano 1.214 tela, dok se još traga za 420.

- Zločini u zapadnokrajiškim opštinama bili su planski i sistematski i cilj im je bio da oružane snage Hrvatske, HVO i Petog korpusa Armije RBiH unište Srbe i njihovu imovinu. Komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković bio je glavni nalogodavac operacija u kojima su ubijani Srbi i spaljeno više od 300 naselja - rekao je Košarac.

Područje opštine Mrkonjić Grad je Dejtonskim sporazumom vraćeno u sastav RS, a tokom hrvatske okupacije civili su ubijani na najmonstruozniji način, imovina je sistematski pljačkana, a samo gradsko područje je devastirano.

Nakon što je RS ponovo preuzela područje opštine, u Mrkonjić Gradu je pronađena najveća masovna grobnica sa telima 181 zverski ubijenog srpskog civila, a u manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tela. Tokom okupacije zapadnih delova Srpske, ubijani su pretežno stari i nemoćni ljudi i invalidi.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović kaže za "Novosti" da Hrvatska, posle dokazanih zločina u akciji "Oluja", sada opravdano strahuje i od istrage u predmetu "Mrkonjić Grad".

- Počinili su stravičan zločin nad Srbima i zato će morati da odgovaraju - kaže Velimirović.