VIŠE tužilaštvo posle dvadeset dana otkako je po peti put okončana istraga protiv Svetlane Ražnatović još odlučuje o daljoj sudbini ovog postupka. U zavisnosti od toga šta je od dokaza prikupljeno tokom osam godina, nadležni bi trebalo da odluče ima li dovoljno elemenata da se protiv pevačice podigne optužnica.

Od momenta kad je pokrenuta istraga, tužilaštvo je tri puta tražilo njeno proširenje i pet puta dopunu. Takva mogućnost i dalje stoji otvorena, međutim, prema nekim informacijama mnogo su veće šanse da tužilaštvo optuži Ražnatovićevu nego da zatraži izvođenje novih dokaza.

Ražnatovićeva je uhapšena tokom akcije „Sablja“ zbog sumnje da je posle atentata na premijera Zorana Đinđića pružila utočište vođama „zemunskog klana“. Ove optužbe ubrzo su povučene zbog nedostatka dokaza, ali je istraga otišla u pravcu Obilića, gde je Ceca jedno vreme sedela u direktorskoj fotelji.

BINIĆ I DIMITRIJEVIĆ POSLEDNjE proširenje istrage zatraženo je početkom decembra prošle godine kad je tužilaštvo za zloupotrebu položaja prilikom prodaje fudbalera Milana Obradovića optužilo i nekadašnje funkcionere Obilića, Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića. Binić je pred istražnim sudijom kazao da sa tim transferom nema nikakve veze, dok je Dimitrijević u svoju odbranu naveo da je na nalog Ražnatovićeve otvorio privatni račun u Eksim banci, koji nije služio za uplate od prodaje fudbalera. Na taj račun, kako je ispričao, jedna grčka medijska kuća uplatila je 250.000 maraka za prenos utakmica Obilića tokom 2000. godine. Ražnatovićeva je to i potvrdila pre dvadesetak dana kad se ponovo našla pred istražnim sudijom.

Navodno, ona je sa sestrom Lidijom Ocokoljić, koja je takođe osumnjičena da je od 2000. do 2003. godine od prodaje devet igrača nezakonito stekla više od 200 miliona dinara. Tužilaštvo tvrdi da je Ražnatovićeva deo novca od prodaje igrača uzimala za sebe, dok je Lidija osumnjičena da je kao sekretarica kluba otvarala račune na koje su stizale pojedine uplate. U pitanju su računi u Rajfajzen banci u Segedinu i Popularbanci na Kipru.

Prema onome što tužilaštvo navodi, tokom 2000. godine od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu, Ražnatovićeva je na ruke dobila 720.000 maraka, a duplo manje od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju. Iste godine fudbaler Dragan Šarac prodat je klubu Austrija. Na račun njegovog menadžera Darka Šušnjara uplaćeno je 1,75 miliona maraka, od čega je igrač dobio 250.000 maraka. Po prethodnom dogovoru austrijskom klubu je vraćeno pola miliona maraka, Šušnjar je uzeo 100.000 a ostatak od 900.000 maraka uplatio je na kiparski račun Lidije Ocokoljić.

Vladica Ćurčić i Sead Salahović prodati su Alamiji iz Rusije za 220.000 dolara, što, kako se tvrdi, nije evidentirano u knjigama Obilića. Navodno, 120.000 dolara je predato Lidiji, koje je ona dalje prosledila sestri. Kako se tvrdi, ni prodaja Milana Obradovića moskovskoj Lokomotivi, za tri miliona dolara nije evidentirana u knjigovodstu „vitezova“. Ističe se da je Jovan Dimitrijević, nekadašnji funkcioner kluba podigao 250.000 dolara sa privatnog računa i dao ga Lidiji, dok je ostatak novca uplaćivan na račune brojnih privatnih preduzeća.

Prema zahtevu za sprovođenje istrage najviše novca „zarađeno“ je od prodaje Nikole Lazetića, turskom Fenerbahčeu. Za njega je beogradski klub dobio šest miliona maraka, a u taj transfer bila je uključena i Stanislava Čočorovski, kuma Željka Ražnatovića Arkana. Navodno, od dobijene sume, milion dolara je vraćen turskom klubu, dok je na račun Čočorovske uplaćeno 4,3 miliona. Sa tog računa, prema daljim tvrdnjama, na račun Obilića prebačeno je dva miliona, a 2,3 miliona na Lidijin račun u Segedinu. Čočorovska je kako se navodi učestvovala i u prodaji Milorada Koraća i Saše Kovačevića turskom Erzurumsportu, kad je na njen račun uplaćeno 750.000 maraka, od čega je samo 100.000 uplaćeno na račun Obilića.

Pored ovih sumnji, tužilaštvo Ražnatovićevoj na teret stavlja i neovlašćeno držanje oružja: sedam pištolja, tri revolvera i jedan prepravljeni signalni pištolj, što je pronađeno u njenoj kući. Tvrdila je da je to oružje njenog pokojnog supruga. n N. B.