AMERIČKA policija je u utorak uhapsila 51-godišnju Azru Bašić koja je optužena za ratne zločine počinjene nad civilima tokom sukoba u BiH. Kako prenose američki mediji Bašićeva, koja živi u gradu Stentonu u američkoj državi Kentaki, tereti se za mučenje i ubistva Srba od aprila do juna 1992. godine u Derventi. Zvaničnici BiH povodom ovoga odmah su reagovali i poručili da žele da ona bude isporučena radi sudskog procesa.

Portparol američke policije Loren Karl potvrdila je da je Bašićeva uhapšena u utorak, 15. marta. U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zastrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila kao pripadnik vojne brigade u hrvatskoj vojsci.

U njima se navode izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

ZVERSKA MUČENjA Sreten Jovanović je posvedočio da je morao da pije benzin, a posle batina mu je lice i ruke zapalila Bašićeva. Bivši zatočenik Mile Kuzmanović naveo je kako je Azra njemu i ostalim Srbima naredila da progutaju šaku soli i da jedu tadašnji jugoslovenski novac, posle čega ih je udarala metalnim šipkama, električnim kablovima i urezivala slova po telu. Primoravala ga je da liže krv i da puzi po podu na kojem je bilo staklo od razbijenih boca, dok mu je za usta bilo vezano uže koje su vojnici koristili da čupaju zube i ostalim zatvorenicima. On je naglasio da mu je "Azra zasekla uvo istim kleštima".

Posle toga Azra nas je vukla za kosu i terala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv", rekao je Garić.

Za stradanje Srba iz Dervente Udruženje logoraša RS optužuje opštinsko hrvatsko-bošnjačko rukovodstvo koje je omogućilo formiranje logora za Srbe, kao i uništavanje i pljačku njihove imovine.

- Prvi logor, formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba - priča Drago Knežević, predsednik udruženja logoraša Dervente.

U ovom logoru pred zatočenim Srbima, ubijeni su Čedo Čudić i Blagoje Đuraš, a silovane su B. S. i M.Z.

Interpol je 2004. godine locirao Bašićevu u Kentakiju. Sud iz BiH je objavio međunarodnu poternicu za njom u oktobru 2006. godine, a SAD su dobile zvaničan zahtev za njenu ekstradiciju u februaru 2007. godine. Prema sudskim dokumentima, američke vlasti su zatražile dodatne dokaze za ove zločine, a tužilaštvo BiH poslalo ih je u februaru i aprilu 2010. godine.

- Bilo nam je poznato da se krije u inostranstvu pod lažnim imenom. Ovo je veliki korak i nadam se da će uskoro biti izručena našim pravosudnim vlastima - kaže Goran Krčmar, šef operativnog tima za traženje nestalih lica RS.

LAŽNI IDENTITET

Po jednoj verziji, Bašićeva je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj kao Azra Alešević, a po drugoj u Kotarskom kod Doboja. Tokom rata 1. marta 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je devojačka i venčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić.

U jednom periodu živela je u Ročesteru u Njujorku sa suprugom. U sudskim dokumentima navodi se da je stanovala u oblasti Leksingtona do 2006. godine, a da je živela na drugoj adresi u Stentonu.