KONAČNI spisak kandidata za ulazak u Vladu obelodanio je u utorak premijer Mirko Cvetković, a poslanici Narodne skupštine započeli su raspravu o paketu propisa za rekonstrukciju kabineta.

Prethodno je otklonjena i poslednja nedoumica pošto je objavljeno da se bivša ministarka za NIP Verica Kalanović ipak vraća u Nemanjinu 11, i to na mesto vicepremijera ispred G 17 plus.

Pored personalnih rešenja koja su danima bila poznata, konačno je potvrđeno i da će Dušan Petrović, potpredsednik DS, voditi poljoprivredu i trgovinu, a Zoran Stanković zdravstvo.

Tako su se sklopile sve kadrovske kockice novog, rekonstruisanog, Cvetkovićevog kabineta koji će imati 17 resora, ministarstvo bez portfelja, četiri potpredsednika i ukupno 21 člana.

BUNE SE MANjINE PREDSTAVNICI manjina podneli su pet amandmana na zakone u kojima traže da se ministarstvo koje će ubuduće voditi Milan Marković zove ”za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu”. Takođe, traže i da bude formirana posebna uprava za manjinska i ljudska prava, jer u Srbiji 17 odsto ”otpada” na manjine.

Predlog novog zakona o ministarstvima predviđa smanjenje broja ministarstava u Vladi Srbije za sedam, u odnosu na dosadašnja 24 ministarstva.

Obrazlažući predloge zakona poslanicima, Milan Marković, ministar za državnu upravu, rekao je da je cilj efikasniji rad, racionalnija, ekonomičnija i funkcionalnija organizacija.

- Smanjiće se i javni rashodi neophodni za rad. Ovaj predlog zakona ima najmanje ministarstava i organizacija od Drugog svetskog rata naovamo. Jedino je Vlada iz 2004. imala 17 ministarstava, ali i više posebnih organizacija.

Čim je Marković predstavio profil novog ministarskog tima, na njega se ustremila opozicija. Zamerili su premijeru što nije došao da predstavi novu vladu i ismevali spajanje resora po sistemu ”babe i žabe”.

- Otrovnice bi pojele sve živo oko sebe, ali sebe ne jedu. E, to ste vi. Rekonstrukcije i nema, jer je ovo ista vlada, ideologija, ljudi... Za Srbiju bi bilo pogubno da ostanete na vlasti, a izbori ne mogu da budu pogubni - oštar je bio Tomislav Nikolić.

Zatim je direktno prozvao Vericu Kalanović i njenu stranku.

- Kada je napuštala vladu rekla je da to čini iz moralnih razloga, a sada se u tu istu vladu vraća, valjda, kao nemoralna. Kakva ste to partija koja ostaje u vladi, kada joj lidera iz nje isteruju? - pitao je Nikolić Dinkićeve.

IZ SENKE KAO TADIĆ Mlađan Dinkić prvi put je u utorak ušao u skupštinske klupe i postao šef novoosnovane poslaničke grupe URS-G17, ”Zajedno za Šumadiju”. Zauzeo je mesto u prvom redu. U svom prvom poslaničkom danu u sali proveo je četrdesetak minuta, nije rekao ni reč, a zatim je otišao u bife sa Verkom Stevanovićem. Na pitanje novinara da li će sada on biti ”vladar iz senke” prema svojim ministrima, za šta je optuživao koalicione partnere, Dinkić je odgovorio: - Mogu biti onoliki vladar iz senke koliki je Boris Tadić. Ni manje, ni više.

Napad na vlast nastavio je i lider LDP Čedomir Jovanović:

- Napravili ste političkog frankenštajna. Energetiku ste podelili tako što je jedan deo pripao ortopedu, a drugi najjnefikasnijem ministru koji gradi nepostojeće puteve. Zašto niste smenili i premijera, već ponovo urušavate integritet nedužnog čoveka? Izložili ste nas vašoj partijskoj buvljoj pijaci.

Ministar Marković je uzvratio:

- Naša logika spajanja resora je dosta dobra. U Nemačkoj je, recimo, jedno vreme bilo spojeno čak ministarstvo policije i sporta. Hajde prvo da čujemo program nove vlade, pa da onda diskutujemo o njoj. Znate samo da kažete da nam treba preokret, ali i ne znate šta to konkretno znači.

Jovan Palalić (DSS) pozvao je vladu da podnese ostavku i da se više ne blamira.

- Nismo čuli šta je smisao ovih promena? Budite pošteni i recite da je ovo politička nagodba. Degradirali ste resore energetike i vera. Sada tražite rešenje za izabrane kadrove, a trebalo bi najpre da napravite plan rada pa da po tome birate ljude - ironično je primetio Palalić.

Lider NS Velimir Ilić slikovito je objasnio kako vidi novu šemu vlasti:

- Rudnici ”Kolubare” otišli su u jedno ministrastvo, a ugalj u drugo. Jedva čekam da proradi duet snova Dulić i Dušan Petrović. Ljudi, pa i Kalanovićka je avanzovala - kroz smeh je nabrajao Ilić.

Zapanjujuće je bilo da je i izlaganje poslanika SVM Balinta Pastora ličilo kao da je u pitanju perjanica opozicije, iako je rekao da će podržati promene.

- Zaprepašćen sam što je premijer zaboravio da u novi tim uvrsti nekoga iz Vojvodine. Da li to znači da niko iz pokrajine nije sposoban da bude ministar? Ne, nisam zaboravio Dulića, ali njemu u biografiji piše da je rođen i da živi u Beogradu - zamerao je Pastor, apelujući da Cvetković promeni odluku.

Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić odgovorio je rivalima da rekonstrukcija Vlade nije marketinški trik i da je dobar potez.

- Naši ministri radili su kvalitetno i časno, a dobili su vruć krompir. Ne bih nikoga da stavim u niži nivo, ali nije isto voditi policiju, infrastrukturu, prosvetu ili neke druge resore - hvalio je saborce Ružić.

Politički ”krcat” dan počeo je Dinkićevom konferencijom za novinare sa koje je poručio da će njega naslediti Kalanovićeva i da je on to lično tražio od nje.

- Ona je napustila Vladu zbog nepravde koja je meni načinjena. Baš zbog tog morala, kao i zbog stručnosti i energije, zamolio sam je da prihvati mesto potpredsednika za privredu i regionalni razvoj.


Lider G 17 plus je rekao i da se u direktnim kontaktima sa predstavnicima zapadnih vlada uverio da niko nije tražio da Zoran Stanković ne bude izabran za ministra zdravlja:

- Naduvana je jedna Stankovićeva rečenica iz ranijih godina. Pa, zamislite kada bismo sada analizirali svaku rečenicu Ivice Dačića ili Tome Nikolića iz prošlosti. Da je Stanković sporan, ne bi ga Haški tribunal angažovao za zvaničnog sudskog veštaka - obrazložio je Dinkić

On je naveo i da mu je žao što Jasna Matić više neće biti ministar, ali će ona, kako je rekao, nastaviti da suštinski obavlja isti posao kao državni sekretar kod Predraga Markovića, u novom ministarstvu za medije, kulturu i informatičko društvo.

- Od naših pet članova u rekonstruisanoj vladi, dve su žene. Pozivam i ostale stranke da se ne zalažu samo na rečima za ravopravnost polova.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je pripajanjem resora rudarstva njegovom ministarstvu, Vlada pokazala jasnu nameru da sve prirodne resurse zemlje - životnu sredinu, prostor i rudna bogatstva ujedini i iskoristi ih za strateški razvoj ekonomije.

U zamršenoj proceduri rekonstrukcije Vlade moraće da padaju i ostavke. Pored osam ministara, koji su u rezovima ostali bez ”fotelja”, ostavke će morati da podnesu i petorica koja ostaju, ali će im pripasti još neki resori.

To su Milutin Mrkonjić koji uz infrastrukturu dobija energetiku, Milan Marković kome se uz upravu dodaju ljudska prava, Žarko Obradović, novi ministar prosvete i nauke, Oliver Dulić, koji je ”pojačan” sa rudarstvom i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

- Zakoni o vladi i o ministarstvima, kao ni Ustav nisu predvideli prestanak funkcije ministara u slučaju spajanja ministarstava. Zato će prvo morati da podnesu ostavke i oni ministri koji će dobiti nove resore - objasnio nam je Vlatko Ratković, predsednik zakonodavnog odbora parlamenta.

Ostavke će podneti, ali se neće vraćati u kabinete ministri koji odlaze: Diana Dragutinović, Slobodan Milosavljević, Saša Dragin, Petar Škundrić, Svetozar Čiplić, Nebojša Bradić, Jasna Matić i Bogoljub Šijaković.


MINISTRI ĆE PAZITI NA SVAKU REČ

NOVI zakon o Vladi o kome je u utorak započela rasprava predviđa da premijer može da bude i ministar. Tako će se formalno omogućiti da premijer preuzme i ministarstvo finansija.

Taj propis treba da uvede i novi kodeks ponašanja jer propisuje da članovi Vlade, državni sekretari i činovnici u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove Vlade. Na to su obavezni čak i članovi Vlade koji su glasali protiv tih stavova ili su bili uzdržani.

Ni informacije više neće moći da cure lako iz Nemanjine 11, pošto zakon predviđa da se one ne mogu davati suprotno načinu određenom Poslovnikom.

Po novom zakonu o ministarstvima, prestaće da rade ministarstva koja se pripajaju drugim resorima.


CVETKOVIĆ PROBIO ROK

POSLANICI su dobili obaveštenje Mirka Cvetkovića da neće poslati imena naslednika bivših ministara Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića, jer ”bi to bilo kršenje dostojanstva Skupštine”. Prvi čovek Vlade objasnio je da će sva imena stići kada se usvoje zakoni o Vladi i ministarstvima i da je to jedino logično.

Zakonski rok da u Skupštinu stignu imena naslednika ove ”trojke” istakao je u utorak, ali je Cvetković procenio da je potpuno nepotrebno da ih šalje, kada su neka od ministarstava koje su vodili ukinuta, a trenutno se sprovodi i kompletna rekonstrukcija Vlade.


TRI SAVETNIKA GOVORE ZA ”NOVOSTI”

VICEPREMIJERKI Verici Kalanović savetnici će ubuduće biti tri privrednika - direktori ”Metalca” Dragoljub Vukadinović, ”Sintelona” Nikola Pavičić i kompanije ”Todor” Mirko Todorović.

Vukadinović kaže da bi rekonstruisana Vlada trebalo da bude efikasnija.

- Ali, ne očekujem značajnije pomake jer je izborna godina i tražiće se pomirljiva rešenja zbog socijalne sigurnosti i kohezije u zemlji. Država mora imati više sluha za zahteve privrede.

Pavičić ističe za ”Novosti” da mu je cilj da uskladi interese privrede sa ekonomskim merama koje priprema država:

- Nisam član nijedne partije, moj angažman nema nikakve veze sa politikom. Takođe, odbiću naknadu za obavljanje savetničkog posla koja mi pripada.

Todorović kaže za ”Novosti” da je ideja URS da se u rad Vlade i politički život uključe ljudi iz privrede.

- Dosta je bilo posmatrati stvari sa distance i kritizerski, vreme je da se oni koji pune budžet uključe u rukovođenje državom. Oni znaju šta tišti mala i srednja preduzeća, ali i velike kompanije. Naše uključivanje je sada simbolično, a nadam se da će od sledeće godine biti i veće - kaže Todorović.