GENERAL Božidar Delić vratio se u ponedeljak u staro radikalsko jato. Odatle je pre dve i po godine uplakan i sa rečima ”između Srbije i Vojislava Šešelja - uvek biram Srbiju”, otišao za Tomislavom Nikolićem i postao član SNS.

Sada će opet biti veran poslaničkom klubu SRS, a na rever će vratiti bedž sa Šešeljevim likom. Suze radosnice je jedva zadržao, ali mu je glas, ipak, nekoliko puta zadrhtao. Priznao je da je pogrešio što je ikada odlazio iz SRS i rekao:

- SNS je stranka samo dva čoveka - Nikolića i Aleksandra Vučića. Tražim da mi pokažu program SNS. A, oni mi pokazuju tekst na engleskom. Ako je na engleskom onda ga mi nismo ni pisali. Naprednjaci ne napadaju vlast.

Dodao je i da ”ne želi da bude u stranci koju savetuje Montgomeri, da mu je nuđeno sve da ostane, ali da ne želi ništa, jer su iznevereni ideali prilikom stvaranja SNS”.

I radikali su u ponedeljak promenili ploču, pa je poslanik Nemanja Šarović sve one koje su često nazivali ”izdajnicima”, pozvao da se vrate u SRS, ako žele. Posle saopštavanja odluke da je ponovo radikal, Delić je sa stranačkim drugovima otišao na ručak kod ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, povodom rusko-srpskih dana.

Naprednjaci, prema izjavi lidera Nikolića, ne mare za odlazak Delića:

- To se očekivalo već godinu dana. Delić je imao neke svoje želje i ambicije koje nije mogao da ostvari u SNS. Ako nastavi kao dosad, neće ih ostvariti ni kod radikala. Svako bira svoj put. Stranka koja zavisi od jednog čoveka, nije prava stranka.


MNOGI SU SE VRAĆALI U BAZU

Povratak u stare stranke nije baš čest na našoj političkoj sceni. Omiljeniji su odlasci, preleti i osnivanja novih partija. Ipak, ima i slučajeva povratnika. Tako je Dragoljub Mićunović posle ubistva premijera Zorana Đinđića odlučio da se vrati u DS, iako je imao svoj Demokratski centar. Takođe, i Milorad Vučelić je imao kratku epizodu sa Demokratskom socijalističkom partijom. Ali, ubrzo se vratio ”starim dobrim socijalistima”, čiji je i sada član Glavnog odbora. Slična je priča i nekadašnjeg predsednika SRJ Zorana Lilića. I on je 2000. godine stvorio Srpsku socijaldemokratsku partiju, ali se kasnije često mogao videti na skupovima SPS.