OD početka sam bio protiv promene srpskog grba. Ako ”Novosti” pokreću akciju da se menja deo Uredbe koji se odnosi na državni grb, prvi je podržavam, bez obzira na to što sam kao potpredsednik Vlade tu uredbu potpisao.

Ovako je ministar policije i vicepremijer Ivica Dačić reagovao na naš tekst ”Milioni za novo znamenje”, u kom smo objavili da se u okviru Cvetkovićevog kabineta sve češće postavlja pitanje koliko desetina miliona evra će koštati promena državnih simbola na svim zvaničnim institucijama, zastavama, pečatima, memorandumima, uniformama, znamenjima, novčanicama, ličnim dokumentima...

ŽIVEO TRI MESECA NOVI grb Srbije zvanično važi od 11. novembra prošle godine, kada je na snagu stupila vladina uredba kojom je, između ostalog, donekle izmenjen više od 120 godina star grb Srbije, koji je kralj Milan naručio 1882. godine. Na njemu su radili poznati srpski istoričar Stojan Novaković i Bečlija Ernst Kral. Na novom grbu radili su heraldičari Ljubodrag Grujić i Dragoslav Acović.

U Vladi nemaju precizno objašnjenje kako se desilo da grb bude izmenjen kada je Komisija imala zadatak samo da napravi etalon, odnosno standard kako grb treba da izgleda (napr. koliki razmak treba da bude između glava orlova ili koje tačno nijanse boja moraju da se koriste).

Tvorci novog-starog grba tvrde da on i nije izmenjen, već samo sređen, u skladu sa zakonom iz 2009. godine, i da su sve do sada bile samo improvizacije grba, jer nije bilo standarda.

Sa ovim se, ipak, ne slaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, koji podržava inicijativu da se Srbiji, dok je još vreme, vrati njen grb iz 1882:

- Smatram da je grb koji je ustanovljen kada je Srbija proglašena za kraljevinu pravi, i to je lako dokazati ako se pogleda niz dokumenata i spomenika u poslednjih 120 godina. Suština je u poštovanju tradicije, i zato se slažem da Uredbu treba menjati u delu koji se odnosi na grb.

Kako ističe Homen, to nije samo pitanje tradicije i principa, već i ogromnih materijalnih troškova.

- Sa promenom grba treba menjati sve: od ličnih dokumenata, registarskih tablica, zastava, do obeležja na državnim zgradama, ordenja i odlikovanja, sportskih i vatrogasnih obeležja, vojnih i policijskih uniformi... Samo jedna medalja košta 100 evra, a jedna tabla s grbom nekoliko stotina evra! Sve je to bespotreban trošak - poručuje državni sekretar.

Sa njim se slaže i heraldičar Nebojša Mitrović, koji podseća da su Obrenovići postavili temelje moderne srpske države, pa je logično, ako na državnom grbu već ostaje kraljevska kruna, uprkos tome što smo republika, da to bude upravo onakva kruna kakvu je naručio kralj Milan.RAZLIKE DVA GRBA


1. izgled tetragrama (ocila)

2. krinovi
3. kandže

4. broj pera i na repu i na krilima

5. jezik
6. kljun

7. različite krune iznad štita i plašta

8. resice na hermelinskom plaštu

9. debljina krsta

10. porub plašta

(Nastavlja se)