MILAN Zarubica, osuđen na 11 godina zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i prodaje sintetičke droge amfetamin, podneo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu. O zahtevu će odlučivati Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda, koje je u martu 2005. godine donelo prvostepenu presudu od 12 godina, da bi je godinu dana kasnije Vrhovni sud Srbije smanjio za 12 meseci.

Zarubici je ovo drugi put da podnosi zahtev za uslovno puštanje, pošto je odležao dve trećine zatvorske kazne. Međutim, sud ga je odbio uz obrazloženje “da nije sproveden proces resocijalizacije”. On se trenutno nalazi u KPD Sremska Mitrovica, gde je, kako saznajemo, dobio pozitivno mišljenje o vladanju.

Uhapšen je u februaru 2003. godine zbog sumnje da je od sredine 2002. po sopstvenoj recepturi u laboratorijama u Beogradu proizveo više od 31 milion tableta droge, koje je zatim prodavao u inostranstvu. Pretresom su pronađena 187.833 komada amfetamin-sulfata, 96 kilograma ove supstance i 450 kilograma elementarne žive.

Sudskom odlukom od Zarubice su oduzete mašine, laboratorijska i oprema za proizvodnju, kao i objekti u Šimanovcima i u Ugrinovcima.

Oduzet je i novac, 320.000 dolara i 89.000 evra, koliko je pronađeno kod okrivljenog, kao i 2,5 miliona franaka pronađenih na računu u švajcarskoj banci. Sud nije prihvatio Zarubičinu odbranu da je proizvodio lek za bolju koncentraciju - “aneksan”.


CENA DROGE

Utvrđeno je da je kilogram sintetičke droge u Bugarskoj prodavan za 3.230 dolara po kilogramu, a u drugim istočnoevropskim zemljama za 4.627 dolara.