DRŽAVA otvara sebi vrata da uđe u upravljanje ”Partizana” i ”Crvene zvezde”! Predloženim zakonom o sportu, koji bi pred republičkim parlamentarcima trebalo da se nađe već na prvoj sednici vanrednog zasedanja, početkom marta, vlada će moći da imenuje svoje predstavnike u upravljačke organe najvećih klubova u zemlji.

Sigurno najzanimljiviji član predloženog zakona je onaj po kojem će vlade Srbije ili Vojvodine, odnosno lokalne samouprave, moći, mesec dana po usvajanju zakona, da proglase pojedine sportske klubove za organizacije od republičkog, pokrajinskog ili lokalnog značaja. U tom slučaju Vlada bi imenovala zastupnika društvenog i državnog kapitala u klubu, a, kako se navodi u predlogu zakona, bez njegove saglasnosti neće moći da se donese statut, niti da se zaključi bilo koji ugovor.

U vodećim srpskim klubovima ne žele javno da komentarišu Predlog zakona o sportu, ali izražavaju bojazan da on ne bude prečica do nacionalizacije.

- Zakon daje prostor Vladi Srbije da klubove proglasi organizacijama od nacionalnog značaja, ali to nije nacionalizacija - izjavio je za ”Novosti” Slaviša Zlatanović, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Kriterijumi za dobijanje nacionalnog statusa biće, kako navodi, da li neki klub učestvuje na raznim nivoima takmičenja u Evropi, a samim tim predstavlja i državu.

- Vlada u tom slučaju može da odluči da finansijski pomogne bilo koji klub u zemlji - ”Partizan”, ”Zvezdu”, ”OFK Beograd”, ”Vojvodinu” ili ”Radnički” iz Pirota, ali onda ima pravo da imenuje svoje ljude u njihove upravljačke organe - ukazao je Zlatanović. - Vlada uopšte nema nameru da stavlja bilo koji klub pod državnu šapu, već samo da ima uvid kako se troši novac poreskih obveznika.

Državni sekretar odbacuje tezu da će vlada tako postati ”glavni igrač” u ”Zvezdi” i ”Partizanu”, već će ti klubovi, tvrdi, zadržati svoju autonomiju.

- Država hoće da pomogne, i to je naša misija, ali zbog građana traži odgovornost za trošenje novca. Više ne bi moglo da se desi da su pare potrošene, da postoje ogromna dugovanja, da klubovi ne mogu da prežive, a da niko nije odgovoran za tako nešto - naglasio je Zlatanović.

Zakonom je, inače, predloženo da proces privatizacije mogu da pokrenu sam klub, nadležno ministarstvo, kao i zainteresovan kupac.

- Kao običan građanin verujem da će ”Zvezda” i ”Partizan” biti proglašeni za klubove od nacionalnog značaja, jer su oba brend Srbije - kaže Zlatanović i dodaje da se vlada neće mešati u izbor direktora klubova.


UGOVORI IGRAČA

DrŽavni sekretar Zlatanović ističe da će vladin zastupnik u klubovima imati uvid i u potpisivanje ugovora sa igračima, kako bi se sprečile moguće mahinacije s transferima.