DO kraja godine Srbija dobija nove ambasadore u nekim od ključnih svetskih političkih centara. Narednih meseci, a najkasnije do januara 2012, u Beograd bi trebalo da se vrati deset šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava, raspoređenih od Lisabona do Tokija.

Kako saznaju „Novosti“, u poslednju godinu mandata ušli su ambasadori u Bratislavi (Danko Prokić), Lisabonu (Duško Lopandić), Ljubljani (Predrag Filipov), Rimu (Sanda Rašković-Ivić), Alžiru (Vladimir Kohut), Pekingu (Miomir Udovički), Tokiju (Ivan Mrkić) i Džakarti (Zoran Kazazović).

Iako uobičajeno diplomatsko službovanje traje četiri godine, ambasadori u Sarajevu i Minsku, Grujica Spasović i Srećko Đukić, uveliko „troše“ petu godinu mandata. Ambasador Đukić opozvan je krajem maja prošle godine, ali još nije doneta odluka ko će biti njegov naslednik u Berolusiji, tako da i dalje obavlja funkciju do dolaska novog ambasadora. I Spasović će ostati u BiH dok Beograd ne pripremi novi kadar za komšiluk.

Prema našim saznanjima, uveliko se vode konsultacije oko kadrovskih rešenja za mesta koja će do kraja godine ostati upražnjena. Imena kandidata se u skladu s diplomatskom praksom drže u tajnosti. Do sada je samo u javnosti pominjana Radmila Hrustanović, kao mogući naslednik ambasadora Prokića u Slovačkoj.


OPOZVAN

SRBIJA već duže ima upražnjenu najvišu poziciju u ambasadama u Iraku, Izraelu i Mjanmaru. Prošle godine je opozvan i izvanredni i opunomoćeni ambasador u Zambiji, na nerezidencijalnoj osnovi, Srđan Hofman, a još nije postavljen novi.