SINDIKAT obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su štrajk za 28. januar, dok su njihove kolege iz UGSPR „Nezavisnost“ obustavu nastave „zakazale“ za 24. januar. Osnovni zahtev sindikalaca upućen Vladi Srbije je povećanje zarada. Da li će prosvetari odustati o štrajka, zavisi od pregovora koji su u utorak po podne započeli sa nadležnima iz Ministarstva finansija.

Prosvetari su, kako navode, ogorčeni ponašanjem nadležnih i dodaju da su iznevereni. Iako je na sastanku sa premijerom dogovoreno povećanje plata u tri navrata sledeće godine, što je trebalo da bude parafirano protokolom, to se nije dogodilo.

KRAĆI ČASOVI - Prosvetni radnici će prvih nekoliko dana štrajkovati tako što će čas držati 30 minuta, dok će kasnije u dogovoru sa ostalim sindikatima potpuno obustaviti nastavu - najavljuje Tomislav Živanović, predsednik UGSPRS „Nezavisnost“.
- Očekujemo da će početkom februara, ako štrajk potraje, bez đaka biti oko 1.000 škola.

- Umesto toga, već se usvaja budžet, a pregovori o ceni rada još nisu ni započeti - kaže Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije. - Protokolom je bilo predviđeno da nam plate u 2011. godini budu povećane za oko deset odsto i to u januaru oko šest odsto, u aprilu 2,5 i u oktobru za iznos rasta potrošačkih cena u prethodnih šest meseci. Umesto toga prosvetni radnici su opet izigrani.

Prema rečima Jova Gavrića, potpredsednika Sindikata obrazovanja Srbije, zarade u prosveti nisu menjane dve i po godine. U nacrtu budžeta predloženo je početno povećanje od svega dva odsto.

- Prosečna zarada u obrazovanju, od predškolskog do univerzitetskog, je 36.000 dinara - navodi Gavrić. - Sa predloženim povećanjem prosvetni radnici bi dobili po 720 dinara, a najavljuje se inflacija od deset do 14 odsto. Osim potpisivanja protokola, tražimo i da se do kraja janura isplate jubilarne nagrade od 5.000 dinara, zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, kao i kolegama iz učeničkih domova.

Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ traži da se osnovica za obračun plata na svim nivoima obrazovanja poveća za 15,2 odsto. Takođe, od Vlade se zahteva da u dogovoru sa sindikatima donese uredbu, koriguje koeficijente i da raspon plata ubuduće prati promene minimalne cene rada.