RAŠČINJENI vladika Artemije, koji je u subotu rano ujutru intervencijom Kosovske policije i Euleksa zajedno sa monasima izbačen iz manastira Duboki potok kod Zubinog Potoka, obreo se u Kraljevu i smestio u hotelu „Rojal“.

Sudbina sada već bivšeg vladike, koji je pre dva dana sa četrdesetak monaha pokušao da pod svoju upravu stavi manastire na severu KiM, za sada je neizvesna.

Protiv njega je SPC podnela krivičnu prijavu zbog uzurpiranja imovine, koju je policija prosledila Tužilaštvu, pa bi sada Artemije mogao da se uskoro nađe pred sudom. To je u subotu potvrdio i ministar policije Ivica Dačić.

INTERVENCIJA POLICIJE PREMA rečima Besima Hotija akcija je započeta u petak popodne i trajala je do subote ujutru, sve dok Artemije nije napustio KiM na prelazu Brnjak. Akcija je, kako kaže, izvedena po prijavi legitimnih predstavnika SPC na Kosovu i naredbi javnog tužioca Euleksa. Istovremeno, Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su u Dubokom potoku bili angažovani „samo lokalni Srbi, koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom“ i da Euleks nije ulazio u manastir.

- MUP je od Crkve dobio krivičnu prijavu kao i zahtev za zaštitu objekata i odmah je postupio po njima - rekao je Dačić. - Očekujemo da ovih dana Tužilaštvo reaguje po prijavi protiv Artemija.

Okružen svojim pristalicama u restoranu hotela „Rojal“ u Kraljevu, vidno umoran, raščinjeni vladika u subotu nije bio raspoložen za bilo kakav razgovor. Dalje namere, najavu hapšenja, spekulacije da je „naterao“ Sabor da ga raščini, da se nije nadao ovakvom ishodu... nije želeo da komentariše. Nešto pričljiviji bio je otac Irinej, jedan od njegovih monaha:

- KPS nas je najpre izbacila iz manastira, a potom proterala sa Kosmeta. U pratnji naše policije stigli smo dovde da se vladika odmori, a kuda ćemo dalje ni mi ne znamo - rekao nam je.

U manastir Šišatovac, u kome je do sada boravio, kako „Novosti“ saznaju ne vraća se. Monasi koji su ovde boravili spakovali su u subotu ujutro stvari i napustili ovu svetinju. Upravu nad manastirom ponovo je preuzeo jeromonah Andrej, koji je bio i pre dolaska Artemija i njegovih monaha.


Episkop sremski Vasilije, kaže za naš list da su monasi lojalni raščinjenom vladici Artemiju, da su to hteli, mogli su tu da ostanu. - Ali, došli su i rekli da žele da predaju manastir i da odu.

Samog Artemija je, kako je precizirao, poslednji put video u utorak, dan pre početka zasedanja Sabora SPC. Te večeri, Artemije je, prema saznanjima „Novosti“, napustio Šišatovac i uputio se direktno ka KiM.

Većina naših sagovornika veruje da Artemije nije očekivao ovakav ishod i da mu je „akcija na KiM“ oduzela poprilično od popularnosti kod jednog dela tamošnjih vernika.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, rekao je u subotu za naš list da celokupna ta situacija može da produbi jaz i podele među Srbima na Kosovu. On je ocenio da očigledno neko želi da dodatno destabilizuje ionako nestabilnu situaciju na KiM i dodao da je postojala „bojazan o nameri formiranja nove crkve na KiM“.

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da ova dešavanja mogu da utiču na državu i njenu politiku prema Kosovu.

RAŠČINJENJE RAŠČINJAVANJA episkopa nisu česta praksa, ali je takvih slučajeva bilo u istoriji SPC - rekao je podgorički paroh, protojerej Velibor Džomić. On kaže da ta odluka sledi kada nijedna od prethodnih mera ne da rezultat. Raščinjavanje, objasnio je, podrazumeva lišavanje arhijerejskog čina. - On nema prava da nosi vladičanska obeležja i služi liturgiju - kazao je on.

- Mnogi u međunarodnoj zajednici podržaće raskol u crkvi sa željom da se stvori takozvana SPC na Kosovu, koja bi bila nalik nekim drugim crkvama koje bi kasnije možda mogle da odigraju neku političku ulogu - rekao je on.

To se nije dogodilo, kako tvrdi jedan od sagovornika „Novosti“ iz vrha SPC, jer bivši vladika nije računao na intervenciju kosovske policije i Euleksa.

Kako objašnjava naš izvor, Artemije je verovao da se ove snage neće mešati u unutrašnje odnose SPC, a i računao je na veću podršku naroda na KiM.

Zbog toga mnogi smatraju da je pozicija raščinjenog vladike teža nego do pre nekoliko dana. Većina naših sagovornika odbacuje mogućnost da on namerava da osnuje novu crkvu i da u tome računa na pomoć pojedinih vladika.

- Ma, ne, to se sigurno neće dogoditi - izričit je dojučerašnji Artemijev neformalni domaćin, vladika sremski Vasilije, kao i nekoliko vladika sa kojima smo razgovarali.

Crkva u subotu nije tumačila skrivene pobude Artemijevog pokušaja preuzimanja manastira, niti njegove dalje namere. Za njih, bar zvanično, slučaj Artemije je završen. Zvaničnim saborskim saopštenjem njegov poslednji postupak protumačen je kao „uzurpacija jerarhijske vlasti u Eparhiji raško-prizrenskoj“.

Njegovim raščinjenjem, navodi se, Sabor SPC stao je u odbranu jedinstva Crkve.


TEODOSIJE: PONOSAN

U EPARHIJI raško-prizrenskoj u subotu je bilo mirno. Novi episkop Teodosije služio je prvu liturgiju posle Sabora u manastiru Crna Reka, kod Tutina.

- Sabor SPC, organi naše države, sveštenstvo, monaštvo i verni narod pokazali su spremnost da se problem reši, pre svega, zbog Crkve i vernog naroda. Svi na Kosmetu su položili ispit zbog čega sam srećan i ponosan - naglasio je Teodosije.