Sabor SPC u petak uveče je većinom glasova odlučio da raščini penzionisanog vladiku raško - prizrenskog Artemija.

Sabor je odluku o oduzimanju episkopskog čina Artemiju doneo nakon što je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira - Duboki potok i Devine vode na severu Kosova. Bivši vladika sada je obični monah.

Artemije, koji je u maju smenjen sa trona Raško-prizrenske eparhije, vratio se prošle noći u staru eparhiju i pod svoju upravu stavio dva manastira na severu KiM - Duboki potok i Devine vode. Policija je u petak kasno popodne sprečila zauzimanje manastira Crna reka.

SASTANAK Kako „Novosti“ saznaju, povodom situacije u Raško-prizrenskoj eparhiji, u petak su u Patrijaršiji sa crkvenim vrhom razgovarali ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić, za KiM Goran Bogdanović i ministar vera Bogoljub Šijaković. Detalji ovog razgovora nisu poznati.

On je u četvrtak kasno uveče doputovao u manastir Duboki potok kod Zubinog Potoka, gde je u petak ujutro služio liturgiju. Njemu verni monasi, u petak posle podne preuzeli su i manstir Devine vode kod Zvečana.

U saopštenju koje je tim povodom izdao Sabor SPC kaže se da je, sada bivši episkop, stupio na put otvorenog raskola i ustao protiv jedinstva srpske crkve.

Odluku da se zajedno sa svojim monasima zaputi ka Kosovu Artemije je doneo pošto je primio vest da je Sabor SPC, koji od srede zaseda u Beogradu, za novog episkopa raško-prizrenskog izabrao dosadašnjeg vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija. Za Artemijem su krenuli i kaluđeri koji su proletos napustili svoje manastire u eparhiji. Prilikom ulaska u Duboki potok njima su se pridružili i političari Srpskog nacionalnog veća sa severa pokrajine Milan Ivanović i Dragan Velić, zajedno sa još nekoliko „civila“.

 

Vladika Artemije se u ovom trenutku nalazi i dalje u manastiru Duboki potok, gde je u petak ujutro, uprkos zabrani bogosluženja, a zbog protivljenja igumana Romila, služio liturgiju u manastirskoj trpezariji.

Obraćajući se okupljenom narodu posle liturgije, kojoj je prisustvovalo oko stotinu vernika, Artemije je rekao da je na Kosovo i Metohiju došao „kako bi vratio poredak, mir i jedinstvo u Eparhiju raško-prizrensku, koja već devet meseci prolazi svoju golgotu“.

- Nismo se odvojili ni od koga, niti smo raskolnici i ne stvaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni i drevni preci ostavili - rekao je u svojoj besedi Artemije.

NE VERUJTE ARTEMIJU SVETI arhijerejski sabor pozvao je verni narod da ne prihvata neistine i manipulacije sektaški nastrojenih pristalica episkopa Artemija. Najviše crkveno telo ističe da vernici ničim ne učestvuju u njihovim anticrkvenim aktivnostima, kako ne bi i sami preuzeli odgovornost za cepanje jedinstva crkve.

Posle liturgije, grupa od četrdesetak monaha, predvođenih kaluđerom Kiprijanom i bivšim nastojateljem Svetih arhangela kod Prizrena Benediktom, krenula je u manastir Devine vode kod Zvečana.

Jedinom monahu ove svetinje, ocu Fotiju, kome su oduzeti ključevi i fiksni telefon, pokazan je papir sa potpisom umirovljenog vladike Artemija, na kome je pisalo da je smenjen sa mesta nastojatelja Devinih voda. Kako „Novosti“ saznaju, ovaj manastir koji je privremeno proglašen ženskim i na čije čelo je postavljena bivša igumanija Končula mati Sara, uveče je vraćen pod okrilje Eparhije. Monahinje su posle razgovora sa novopostavljenim episkopom raško-prizrenskim Teodosijem napustile manastir i uputile se ka Dubokom potoku. Prema našim saznanjima tamo je oko 20 časova krenuo i vladika Teodosije.

 

U petak oko 15 časova grupa od nekoliko desetina Artemijevih monaha krenula je ka manastiru Banjska. Prema informacijama „Novosti“, njihov plan je na pola puta promenjen, pa su produžili ka manastiru Ulije kod Leposavića. Kako se u petak moglo čuti , namera monaha i onih koji ih podržavaju je da pod svoju kontrolu stave sve manastire na severu pokrajine. Tako su desetak monaha u petak uveče pokušali da preuzmu manastir Crna Reka kod Tutina. U tome ih je sprečila policija.


KRUŠEVAČKI VLADIKA U MAJU

SRPSKA crkva dobila je novu eparhiju sa sedištem u Kruševcu - potvrdio je u petak u Patrijaršiji epsikop bački Irinej. On je rekao da je odluka o njenom osnivanju doneta, ali da će episkop koji će njom upravljati biti izabran na prolećnom zasedanju Sabora.

- Nova eparhija biće sastavljena od delova šumadijske, žičke i braničevske eparhije - naveo je vladika Irinej. - Do izbora nadležnog epsikopa, ovim prostorom upravljaće vladika žički Hrizostom. Na Saboru smo postigli i načelnu saglasnost za arondaciju Arhiepsikopije beogradsko-karlovačke, ali je donošenje konačne odluke ostavljeno za kasnije.