NOVI vladika raško-prizrenski je dosadašnji vikarni episkop i iguman manastira Dečani Teodosije (Šibalić).

Ovu odluku doneo je u četvrtak pre podne Sabor SPC, koji zaseda u beogradskoj Patrijaršiji, a saopštio je vladika bački Irinej (Bulović).

Prema njegovim rečima, mesto koje je upražnjeno (posle penzionisanja vladike Artemija) bilo je neophodno, jer je ova eparhija suočena s problemima i teškim izazovima.

Teodosija je za vladiku raško-prizrenskog predložio patrijarh Irinej, a o njegovom izboru nije se glasalo. Predlog Njegove svetosti, vladike su usvojile aklamacijom. On će stati na čelo eparhije kojom su, posle smene vladike Artemija, upravljali kao administratori episkop Atanasije (Jevtić) i mitropolit Amfilohije (Radović).

BIOGRAFIJA NOVI vladika raško-prizrenski rođen je 1963. godine u Čačku, pod imenom Živko Šibalić. Školovao se u Gorjanima i Užicu, a diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Iskušenik je postao 1987. godine u manastiru Crna Reka, kod Novog Pazara, gde je monaški život započeo pod duhovnim rukovodstvom igumana i kasnije epsikopa Artemija. Zamonašen je 1989. godine, a pet godina kasnije postaje iguman varske lavre manastira Dečani. Na redovnom zasedanju Sabora SPC maja 2004. izabran je za episkopa lipljanskog, vikara Eparhije raško-prizrenske sa sedištem u manastiru Visoki Dečani.

Prema saznanjima „Novosti“, Teodosijevo postavljenje jedina je „kadrovska“ promena koju će jesenji Sabor usvojiti. Izbor ostalih episkopa i pojedine „rokade“ ostavljene su za prolećno zasedanje.

Episkop Irinej u četvrtak je rekao da je Sabor otvorio i pitanje nove organizacije eparhija SPC, ali i da će razgovori o tome biti nastavljeni. Razlozi podele su, kako je rekao, potrebe vernika, kao i poremećaj u broju stanovnika u eparhijama usled migracija.

- Razgovori o reorganizaciji eparhija počeli su još pre Sabora i biće nastavljeni i po njegovom okončanju - naglasio je Irinej.

Kako se u četvrtak moglo čuti u crkvenim krugovima, za petak je planirana rasprava o položaju vladike Artemija. Izborom vladike Teodosija na čelo Eparhije raško-prozrenske, vladike su već otvorili ovo pitanje. Jer, pre aklamacije, neki arhijereji su smatrali da bi pre izbora novog vladike trebalo razmotriti međusobne optužbe Artemija i crkvenih organa - patrijarha i Sinoda.

Slučaj“ penzionisanog vladike raško-prizrenskog trebalo bi da se, kao poslednja tačka, u petak nađe na dnevnom redu Sabora. Prethodnih dana pominjano je da će se on pred arhijerejima izjasniti o stavovima koje je javno iznosio. Artemije, međutim, do sada nije dobio poziv za Sabor.


NEČUVENO HAPŠENJE

SABOR SPC uputio je u četvrtak apel državnom vrhu Srbije i predsedniku Bugarske da arhiepiskop ohridski Jovan, koji je uoči početka Sabora uhapšen na bugarsko-srpskoj granici, bude pušten na slobodu.

- To je događaj koji je nečuven u današnjoj Evropi, gde crkve i verske zajednice uživaju pune slobode u svim demokratskim državama - rekao je episkop Irinej. - Motiv napada na njega nije stvarna krivica, nego što ne učestvuje u igrama oko takozvane Makedonske crkve.

Arhijereji SPC do kraja Sabora pozvaće srpski narod da pomogne u obnovi manastira Hilandar. Među temama ovog zasedanja bilo je i osnivanje odbora za obeležavanje 1700-godišnjice Milanskog edikta.