SINOD Srpske pravoslavne crkve nema nameru da vladiku Artemija odvaja od Boga, kako tvrdi, niti da osporava njegove nesporne zasluge za srpsku crkvu. Ali, vladiko, očekujem da ćete na sledećem Saboru svoje stavove usaglasiti sa crkvenim odlukama, i sa svim onim što se očekuje od arhijereja SPC.

Ovo je osnovna poruka otvorenog pisma koje je patrijarh srpski Irinej u ponedeljak uputio penzionisanom episkopu raško-prizrenskom Artemiju.

Reagujući na Artemijev dopis od 13. oktobra, u kojem su izneta njegova tumačenja odluka Sinoda - pre svega o uklanjanju sa trona raško-prizrenske eparhije - patrijarh je negirao Artemijeve stavove i njegovo predviđanje da će ga Sabor raščiniti na jesenjem zasedanju.

Njegova svetost potvrđuje da će se na Saboru koji počinje u sredu raspravljati o odnosu vladike Artemija prema saborskim odlukama i upućuje mu kritike zbog njegovog odnosa prema crkvenom poretku.

- Vi ste se postavili kao vrhovni kanonski sudija u SPC, koji je rešio da bira koje će crkvene odluke da poštuje. Vaše je pravo da odluke doživljavate na svoj način, ali ste dužni da ih poštujete - kaže se u patrijarhovom pismu. - Da li je potrebno da vas podsećam da ste upravo zbog takvog vašeg postupanja trajno razrešeni dužnosti episkopa raško-prizrenskog? Ne postoji nijedan razlog za reviziju te saborske odluke.

Patrijarh episkopu posebno zamera što svoje stavove iznosi u javnost.

- Artemije nastavlja sa praksom koja ne priliči pravoslavnom episkopu i podstiče na raskolnički mentalitet kod manjeg broja monaha i neobaveštenih vernika - navodi srpski patrijarh.

Njegove svetost Artemiju priznaje da do danas nije prekršio izrečenu kaznu zabrane sveštenodejstva, koju mu je izrekao Sinod SPC.

- Kako od Sabora niste na vreme zatražili da ispita kanonsku utemeljenost ove odluke, vaše tumačenje može se objasniti jedino kao neovlašćeno i nenadležno - naglašava patrijarh.