Humanost i solidarnost sa unesrećenim Kraljevčanima, pogođenim razornim zemljotresom, ne jenjavaju. Svakodnevno, iz svih krajeva Srbije, uz moralnu podršku stiže i velika materijalna pomoć, a u nevolji pripomažu i naši iseljenici iz dijaspore.

- Uprkos svim manama, naš narod ima i mnogo vrlina, što se, evo, ko zna koji put, pokazuje i u našem slučaju - govori Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva i komandant Kriznog štaba. - Za ovih nekoliko dana, odziv preduzeća, ustanova, organizacija i pojedinaca bio je izuzetan, ne samo iz zemlje, nego i iz inostranstva, zbog čega sam više nego ponosan. Posebno sam zahvalan Vojsci i policiji, koji su od prvih trenutaka bili sa unesrećenim narodom, a tu su i danas da pomognu u raščišćavanju ruševina i popravci oštećenih objekata.

SVI SVE ZNAJU I UMEJU
Na ovu divnu priču o humanosti i solidarnosti senku baca tradicionalna srpska spetljanost i neorganizovanost, neretko i činjenica da svi sve najbolje znaju i umeju, tako da i pomoć brže stigne u Kraljevo nego što se potom raspodeli. Naročito kad je reč o građevinskom materijalu, pre svega crepovima i plastičnim folijama za prepokrivanje... Do sada je bilo lepo, toplo jesenje vreme, ali, već od ponedeljka, meteorolozi najavljuju kišu.

Prvi potez povukla je Vlada Srbije, koja je uz hitnu pomoć od pet miliona dinara uputila i 452.000 crepova. Potom su se donacijama „oglasila“ i brojna ministarstva.

Ekspresno je reagovao i grad Beograd, poklonom od pet miliona dinara, a odmah potom i Novi Sad sa tri miliona, pa Niš, Tutin, Zrenjanin, Leskovac, Kosjerić, Smederevo, Požega, Novi Pazar, Kragujevac...

Pojedinačno, donacijom iz svog džepa, reagovali su premijer Mirko Cvetković, ministar Dragan Šutanovac, direktor „Naftagasa“ Dušan Bajatović, a pomoć su uputile i sve velike, ali i brojne male srpske firme.

Primera radi, Javno preduzeće „PTT Srbija“ uplatilo je pet miliona dinara, „Telekom Srbija“ tri miliona, dok je kompanija „VIP“, uz popuste korisnicima, obezbedila besplatne mobilne telefone, kartice i kredite sa impulsima za potrebe Kriznog štaba i ostalih gradskih službi. Državna lutrija Srbije najavila je uplatu sredstava za saniranje štete od zemljotresa u kraljevačkom porodilištu...

Humanitarna organizacija „SOS Kinderdorf internacional“ je za najugroženije Kraljevčane uplatila 100.000 evra! Ova organizacija, inače, već ima svoje veze sa Kraljevom, gde je podigla i jedino srpsko SOS-dečje selo, za decu bez roditeljskog staranja.

Gotovo neverovatno zvuči podatak da tokom svih ovih pet zemljotresnih dana i kraljevačkih patnji, nije zabeležena nijedna pljačka ili provalna krađa, pa čak ni neki ozbiljniji prekršaj javnog reda i mira! Iako je, samo u kobnoj noći, u gradu bilo više porazbijanih negoli celih izloga na prodavnicama, nijedna nije opljačkana.

- Odista je neverovatno da je sve proteklo tako mirno, bez provala i krađa... Tako smo i mi mogli više da pomažemo sugrađanima - kaže Bogoljub Živković, načelnik Policijske uprave u Kraljevu.