NA karti zemalja u kojima Srbija ima svoja diplomatska predstavništva od sledeće godine biće upisane još tri ”kote”. Vlada je na sednici u četvrtak donela odluku da otvori ambasade u Kazahstanu, Azerbejdžanu i Gani, a pregovara se i sa zvaničnicima još pet država da od 2011. ugoste srpske diplomate.

Kako saznajemo u Ministarstvu spoljnih poslova, razmatra se otvaranje ambasada i u Omanu, Kataru, Čileu, Venecueli i Pakistanu. Uporedo se pravi i najpovoljnija finansijska konstrukcija, kako bi širenje DKP mreže što manje opteretilo budžet.

O KADROVIMA KASNIJE VLADA Srbije još nije razmatrala kadrovska rešenja za nova diplomatska predstavništva. Kako nam je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, to pitanje će doći na dnevni red tek kada se i formalno uspostave ambasade na novim destinacijama.

U Kazahstanu i Azerbejdžanu, gde je dosad Srbija bila prisutna na nerezidencijalnoj osnovi, domaćini će našoj zemlji besplatno ustupiti prostor za ambasade, dok u Gani postoji zgrada u našem vlasništvu u kojoj će biti smešten diplomatski kor. Zvaničnici u Beogradu nadaju se da će slična formula biti pronađena i za ambasade u preostalim državama.

U državnom vrhu procenjeno je da treba produbiti i ojačati dobre veze koje je naša diplomatija uspela da uspostavi i obnovi sa mnogim zemljama, tokom dvogodišnjeg lobiranja protiv priznavanja nezavisnog Kosova. Otvaranje ambasada pružiće mogućnost da se, pored političkih, osnažuju i privredne veze i privuku mnoge investicije iz ovih država, od kojih su mnoge, poput Kazahstana, među najjačim ekonomijama u svetu.

O otvaranju naše ambasade u ovoj zemlji lično su se dogovorila dvojica predsednika, prilikom nedavne posete Borisa Tadića Astani. Tada je odlučeno i da se osnuje mešoviti komitet dve zemlje, a prvi sastanak biće održan početkom sledeće godine u Beogradu. Komitetom kopredsedavaju srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i kazahstanska ministarka ekonomije Ajtžanova Žanar Sejdahmetovna, koji su inače zajedno studirali na Harvardu.

Srbija trenutno ima diplomatska i konzularna predstavništva u 64 države.