ZAGREB - Košarkaški trener i bivši selektor hrvatske reprezentacije Neven Spahija ispitan je pred istražnim sudijom Županijskog suda u Splitu o slučaju mučenja srpskih ratnih zarobljenika i civila u šibenskom vojnom zatvoru Kuline tokom rata, i mogao bi da bude osumnjičen, piše riječki "Novi list".

Spahija, sada trener turske ekipe Fenerbahče, a koji je u ratu bio pripadnik 72. bataljona Vojne policije, sudiji je ispričao svoja saznanja o zločinima iz 1992. i 1993. godine. Po svemu sudeći, mogao bi biti i obuhvaćen istragom i postati jedan od osumnjičenih.

On je bio dežuran u kasarni u šibenskom kvartu Šubićevac kad je u nju 2. marta 1992. godine dovedena i brutalno prebijena grupa srpskih zarobljenika u čemu je, po izjavama svedoka, učestvovao i Spahija, prenosi list.

Neki od svedoka potvrdili su da je Spahija dolazio i u Kuline, iako za to nije imao ovlašćenja.

Bivši vojni policajac Rajko Žarković najdirektnije je optužio Spahiju, ispričavši da je maltretirao pritvorenog ratnog zarobljenika sa prezimenom Zeljak.

Zbog zločina u Kulinama do sada su uhapšeni Tvrtko Pašalić, Željko Maglov, Damir Boršić i Milorad Pajić. Oni se terete za maltretiranje 21 pripadnika JNA, srpske vojske Krajine i civila.