Usvajanjem Zakona o vazdušnom saobraćaju Srbija će ispuniti i poslednji uslov za dobijanje kategorije 1 američkih vazduhoplovnih vlasti. Kako saznaju “Novosti”, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije uputiće u novembru, kada novi propisi stupe na snagu, američkim kolegama zahtev za dobijanje kategorije, koja omogućava operateru iz naše zemlje da leti ka SAD. U “Jat ervejzu” ističu da su zainteresovani za interkontinentalni saobraćaj odnosno uspostavljanje direktne linije ka Čikagu.

Bezbednosne uslove za kategoriju 1 Srbija je odavno ispunila, ali nam je stari zakon bio prepreka za letove ka SAD. Zato će naše vazduhoplovne vlasti sada tražiti novi odit i u Direktoratu se nadaju da će Srbija konačno dobiti kategoriju 1. Inače, sa Amerikom je obustavljen saobraćaj pre 18 godina.

Nacionalni avioprevoznik je u velikim finansijskim problemima, a za direktnu liniju sa SAD potrebno je mnogo novca. Uspostavljanje saobraćaja sa SAD podrazumeva najmanje dva širokotrupna aviona, koje naša aviokompanija nema. Nema ni obučene kapetane za te tipove letilica. A, postavlja se pitanje i održavanja tih aviona.

- Kada je reč o avionima, najverovatnije bi se saobraćaj obavljao sa iznajmljenim letelicama, koje moraju da ispunjavaju sve neophodne uslove do ovako udaljenih destinacija - kažu u “Jatu”. - Trenutno je među gradovima u Americi svakako za nas najinteresantniji Čikago za uspostavljanje direktne avio-linije, s obzirom na veliki broj naših građana koji tamo žive.