ZA vremešnog gorostasa Šam-dud (napunio 700 leta), koji krasi portu Pećke patrijaršije, ima nade! Ovo su najnovije procene stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije i stranih eksperata, koji su ovih dana obišli, kako se procenjuje, najstarije drvo u Srbiji. Po predanju, ovaj crni dud doneo je iz Jerusalima i zasadio ga srpski arhiepiskog Sava Drugi u 13. veku.

Odmah su dogovorene i neodložne mere - postavljanje novih podupirača.

DOBRO PRVOG REDA Šam-dud je spomenik prirode botaničkog karaktera prve kategorije, odnosno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Pored neprocenjive prirodne vrednosti, ovo drvo je i od nemerljivog kulturnog značaja. Posađeno je u vreme formiranja manastirskog sedišta u Peći.

- Obavljena su snimanja najsavremenijim instrumentima - arbotom, odnosno ultrazvučnim skenerom, zatim rezistografom, snimanjem termografskom kamerom, a uzeti su i uzorci zemljišta. Iako tek predstoji analiza rezultata, stručnjaci su saglasni da je ova starina, uz veliku pomoć i požrtvovano zalaganje staraoca, manastira Pećka patrijaršija, u dobroj meri sačuvao vitalnost - kaže Maja Radosavljević, iz Zavoda za zaštitu prirode.

O impozantnosti i lepoti Šam-duda, čija krošnja baca debeli hlad, možda najbolje svedoče sledeći podaci - osnovno deblo je više od osam metara, obim drveta je 5,8 metara, a prečnik gotovo dva metra!

Pored stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, ispitivanja su obavljali i strani eksperti - među njima i Nemac Biro Nirnberger, koji ima više od 25 godina iskustva u ovim poslovima kao sudski veštak za dijagnostiku, negu i statiku stabala.