BEOGRAD - Ni posle šest godina od stradanja gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni u Topčideru, ne zna se pravi uzrok njihove smrti. Pravni zastupnici njihovih porodica traže da se pokrene postupak za utvrđivanje ko ih je ubio, jer je "krajnje vreme da se utvrdi istina i uspostavi pravda".

Milovanović i Jakovljević stradali su 5. oktobra 2004. godine pod još nerazjašnjenim okolnostima, dok su bili na straži kod vojnog podzemnog skloništa "Karaš". Prema prvim podacima Ministarstva odbrane SCG i vojnoistražnih organa, Jakovljević je ubio Milovanovića a zatim pucao u sebe. Međutim, nezavisna komisija koju je inicirao Visoki savet odbrane SCG obavila je svoj uviđaj - obavljena je ekshumacija, spovedeni su sudsko-medicinsko i balističko veštačenje, a zatim je izdala izveštaj da je gardiste ubila treća osoba. Prema njima, "zločinac je prvo razoružao Milovanovića i povukao se ka Jakovljeviću, a potom ih ubio".

NA REDU SVEDOCI TUŽILAŠTVO neće odustati od nastojanja da se pronađu počinioci zločina nad gardistima. Čim bude napretka u istrazi, javnost će biti blagovremeno obaveštena - izjavio je u ponedeljak portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. On je precizirao da je u toku istražni postupak u kome je neophodno ispitati svedoke koji do sada nisu saslušani, a takođe i veštaci treba da utvrde važne činjenice . - Očekujemo rezultate veštačenja - rekao je Zorić.

Krajem 2005. godine svi nalazi veštaka ustupljeni su laboratoriji Federalnog istražnog biroa u Vašingtonu koji je obavio superveštačenje. Prethodno, to je povereno stručnjacima u Vizbadenu, ali je odatle stigao odgovor da nisu u mogućnosti da u razumnom roku obave tražena veštačenja. Prema nalazu iz SAD, vojnike je ubila treća osoba, zbog čega je traženo od tužilaštva da se otkrije ko je to učinio.

Porodice nastradalih gardista sumnjaju da su ubijeni jer su "bili svedoci skrivanja pojedinih haških optuženika ili nekih kriminalnih aktivnosti koje su se tamo odvijale". U junu 2008. godine tadašnje beogradsko Okružno javno tužilaštvo zahtevalo je preduzimanje istražnih radnji, tačnije, zatraženo je da budu saslušani svi oni koji imaju neposredna ili posredna saznanja u vezi sa ubistvom. Saslušavane su osobe koje su tada radile u kasarni, ali, prema informacijama iz tog perioda, svedoci nisu imali mnogo šta da kažu. Po okončanju saslušanja svedoka predmet je prosleđen tužilaštvu, gde se još uvek nalazi.