BOLjEVAC - Sećam se, kao juče da je bilo. Naoružani ljudi, neposredno pošto su partizanske snage ušle u Boljevac oktobra 1944. godine, upali su u našu kuću u selu Valakonje. Vezali su mi oca Dragoljuba Stevanovića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve, i odveli ga. Nikada ga više nisam video.

MAJKA UZALUD MOLILA NAŠ sagovornik Živojin kaže da je njegova majka, tri dana posle hapšenja supruga, odlazila u Boljevac. Govorili su joj da će biti pušten. Ali, to je bila samo jedna u nizu laži.

Ovako, za “Novosti”, svedoči Živojin Stevanović (81), sin ubijenog sveštenika. Tada je Živojin imao samo 14 godina, ali taj užas živo pamti do danas.

Prvo otkopavanje masovne grobnice u Srbiji, kod Doljevca, otkriće još mnoge teške i bolne istine. Članovi Državne komisije za ispitivanje tajnih grobnica počeli su kod potoka Zmijanac otkopavanje plitke rake u koju je, kako se pretpostavlja, bačeno 44 “neprijatelja revolucije” a koji su streljani oktobra 1944. godine. Akcija “Novosti” - “Otkopavanje istine”, koja je lane potresla javnost, ovim činom je nastavljena. Državna komisija za otkrivanje tajnih grobnica nastavila je svoj posao i bolna istina, decenijama skrivana, izlazi na svetlost dana.

- Još uvek mi uši para cika sestre, u mislima vidim uplakano lice majke - govori nam ova starina. - I, kada sam u “Novostima” video da je masovna grobnica u kotlini potoka Zmijanac konačno, otkopana, ponovo sam sve to preživeo.

Nadali su se da će Dragoljuba, koji nije počinio nikakve zločine, uskoro pustiti kući.

- Nedelju dana posle hapšenja, rođaci iz Boljevca javili su nam da je Dragoljub, sa još jednom grupom “narodnih neprijatelja”, streljan kod potoka Zmijanac - uzdrhtalim glasom svedoči Živojin. - Odmah smo otišli na to mesto. Humke su još bile sveže, ali nam nisu dozvolili da preuzmemo tela i dostojno ih sahranimo.

Nedugo potom, u Boljevcu je osvanula objava da su “U ime naroda” - uhapšeni narodni naprijatelji oglašeni krivim i osuđeni na smrt streljanjem. Nigde se, međutim, nije navodila njihova krivica. Na spisku je, seća se naš sagovornik, bilo više od 40 imena.

- Spreman sam da učinim sve samo da bih dokazao da je moj otac ubijen kod Zmijanca - potresen je Živojin - i na DNK analizu, ukoliko je potrebno. Sada živim samo za to da ga dostojno sahranim i da mu sveštenici SPC održe opelo...