AMERIČKI kontinent mogao bi avioprevozniku iz Srbije da donese minimum 100.000 putnika godišnje. Međutim, direktnu liniju iz Beograda, ka primera radi Njujorku, „Jat ervejz“ realno trenutno može samo da sanja. Ipak, direktna linija ka Americi, kako saznajemo, bila je jedna od tema razgovora prilikom desetodnevnog boravka generalnog direktora „Jata“ Srđana Radovanovića u SAD.

Američke vazduhoplovne vlasti svrstale su našu zemlju u kategoriju dva, a da bi srpska aviokompanija letela direktno ka SAD neophodna je kategorija jedan. Drugo, za prekookeanski let „Jat“ bi morao da kupi ili iznajmi bar dva širokotrupna aviona („boing 767“, „erbas 330“), što je za našeg prevoznika, zbog loše finansijske situacije, nemoguća misija.

“BOING“ ILI “ERBAS“ „Jatova“ flota odavno je zrela za nove letilice. Srbija je bila tržište „Boinga“, međutim, ugovorom sa „Erbasom“ krajem devedesetih godina „Jat“ se obavezao na kupovinu aviona proizvođača iz Tuluza. „Erbas“ insistira da se reši pitanje te nabavke, što „Boingu“ ne ide u prilog. Simpozijumu u „Harvard klubu“ u Njujorku, gde je predsednik Boris Tadić u četvrtak pozvao američke investitore da ulažu u Srbiju, prisustvovao je, što je zanimljivo, i predstavnik „Boinga“.

- Pre polaska generalnog direktora „Jata“ na službeni put u SAD imali smo sastanak i dogovorili smo se da prikupi informacije o tome šta američke vazduhoplovne vlasti u ovom trenutku postavljaju kao kriterijume za dobijanje kategorije jedan - kaže za „Novosti“ Miodrag Miljković, državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture. - Nakon toga ovde ćemo nastaviti sa aktivnostima, koje su neophodne da se krene sa procedurom.

Aviosaobraćaj ka američkom kontinentu obustavljen je pre 18 godina. U dva navrata „Jat“ je pokušavao da obnovi liniju (2004. i 2006. godine) ali bez uspeha. Na pitanje ima li uopšte ekonomskog opravdanja da srpska aviokompanija i treći put „okuša sreću“ Miljković kaže da će službe „Jata“ uraditi analizu i utvrditi ima li ekonomske isplativosti u linijama ka SAD i Kanadi.

Stručnjaci iz oblasti vazduhoplovstva tvrde da je sramota što je Srbija u kategoriji dva, jer su uslovi za kategoriju jedan odavno ispunjeni. Reč je o standardima vezano za bezbednost, sigurnost i sve evropske kontrole, koje su strože od američkih Srbija je prošla. Dakle, u pitanju je samo politička odluka Amerike hoće li Srbiju uvrstiti u prvu kategoriju ili ne.