POVERLjIVA dokumentacija britanskih obaveštajnih službi o ubijenom komandantu Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću, koja je više od pola veka nosila oznaku stroge tajnosti i koja je stigla u Beograd krajem juna, trenutno se prevodi i ubrzo će biti dostupna javnosti, potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu pravde.

Očekuje se i da do kraja septembra Ministarstvo spoljnih poslova Britanije pošalje ključni dokument koji bi trebalo da otkrije tajnu Dražinog groba. Ipak, ovi poslednji papiri neće stići pre 16. septembra, za kada je pred Višim sudom u Beogradu zakazano prvo ročište u postupku za rehabilitaciju Mihailovića.

PISANI DOKAZ
MEĐU papirima koji su Komisiji stigli iz Londona nalazi se i jedan koji pokazuje da su predstavnici britanske ambasade u Beogradu javili Forin ofisu da je Draža Mihailović streljan 17. jula 1946. To je, veruje se, jedini pisani dokaz koji govori o načinu na koji je general ubijen.

Zahtevom za rehabilitaciju, koji je pre četiri godine podneo njegov unuk Vojislav Mihailović, zatraženo je poništenje presude od 15. jula 1946, kojom je general osuđen na smrt, pošto su mu prethodno oduzeta sva građanska prava. Pošto je zahtev bio bez propratne dokumentacije, sud se u međuvremenu obratio Vojnom i Istorijskom arhivu u Beogradu.

Dokumentacija koja je stigla iz Londona, i u koju pre prevođenja, kako nam je rečeno, niko od zvaničnika Ministarstva pravde nije imao detaljan uvid, zasada ima 150 strana, i samo je deo obimne arhivske građe od nekoliko desetina hiljada strana, koja se odnosi na događaje na području Kraljevine Jugoslavije, između 1941. i 1946. U njoj se, između ostalog, nalazi i papir iz kog se vidi da je Mihailović streljan 17. jula 1946. To je potvrdilo iskaze svedoka koje je saslušala Komisija za utvrđivanje okolnosti pod kojima je Mihailović ubijen.

Ova komisija je dosad utvrdila šta je prethodilo njegovom streljanju, kako je uhapšen, kako su izgledali njegovi dani u pritvoru, kako je izvršena egzekucija. Jedino što još nije sigurno, a što javnost najviše zanima, jeste mesto gde je sahranjen. U Komisiji i Ministarstvu pravde sigurni su da će ta misterija biti rešena do kraja jeseni, ako Britanski arhiv i Forin ofis ispune obećanje i pošalju dokument koji nosi datum Mihailovićeve smrti.