NEUMORNI predsednik najveće niške opštine Medijana Dragoslav Ćirković kreće u petaku osvajanje Monblan! I to uz specijalnu dozvolu lekara, jer ima ugrađen stent u srcu!


Za "Novosti" kaže da mu ne smeta ni to što na pohod kreće tačno na petak 13.

SPREMAN UZ Dragoslava Ćirkovića, na Monblan, pored alpiniste Slobodana Geja, kreću alpinista Nikola Jović i dr Viktor Stojčev. Ceo tim uveren je u uspeh. Ćirković je već skakao padobranom, leteo paraglajderom, učestvovao u rolerijadama. Zato u ekspediciji misli da ima sve potrebne predispozicije za planinarstvo.


- Od baksuznog dana sačuvaće me - verujem - sveta Petka, zaštitinice opštine na čijem sam čelu. Slavu smo proslavili 8.avgusta, baš kada su 1786. godine alpinisti Žak Balme i Mišel Pikar prvi osvojili vrh Alpa od 4.807 metara.


Prethodnih dana, Ćirković se za pohod pripremao na Tremu,najvišem vrhu Stare planine. Veruje da će mu naporni treninzi na 1.810 metara nadmorske visine pomoći da ispuni san iz detinjstva i popne se na krov Evrope.


- Svestan sam da je ovaj pohod ozbiljna stvar i tako sam se pripremao - priča Ćirković. - Ravno 32 puta uzeti vazduh na tim visinama jednako je jednom udisaju na ovoj visini, na koju smo svi navikli. Moja želja je da zastavu opštine Medijana pobodem na vrh, a nju odavno nosim u srcu. U njemu imam i stent, ali prošao sam sva četiri nivoa provere srca i verujem da ću imati dovoljno snage i adrenalina za ovu ananturu.


Ćirković kroz šalu kaže da na razređenom vazduhu neretko dolazi do halucinacija, ali da će on tada dobiti priliku da "vodi samo konstruktivne razgovore" sa svojim divnim rođacima,koji više nisu među živima. Poslovično duhovit, dodaje i "da se ne brine mnogo da će ga izdati mozak, jer ga političari i nemaju".


- Malo me plaši informacija da nas očekuje nevreme, pored već svih poznatih pretnji za bezbednost - kaže Ćirković. - Verujem da ćemo kroz desetak dana biti na vrhu. Uz podršku iskusnog tima, siguran sam u rezultat!


Kako su tekle pripreme, saznajemo od Slobodana Geja, iskusnog alpiniste, koji je 13 puta osvajao Mont Keni, 11 puta Kilimindžaro, pet - vrhove Južne Amerike i četiri puta bio na Himalajima.


- Mislim da je potpuno spreman za osvajanje Monblana - kaže Gejo. - Prošli smo niz kondicionih priprema, vežbe snalaženja, opterećenja. To su kompleksne vežbe, jer je teško i na vrhu, ali i na 3.000, 4.000 i 5.000 metara nadmorske visine.