ZDANJE Skupštine Srbije "kupa se" danju, ovog leta, na 30 stepeni Celzijusovih, a da li će od jeseni bleštati i noću sa 1.000 sijalica i lampiona, još se pouzdano ne zna.

UŠTEDA KILOVATA ZA osvetljenje Doma narodne skupštine koristiće se LED osvetljenje, kojim se ostvaruje značajna ušteda u potrošnji električne energije. Ranije su dekorativne sijalice trošile od 300 do 400 kilovata struje, a ove, koje će biti postavljene na skupštinskoj fasadi, trošiće samo 60 kilovata.


Mada je bilo najavljeno da će Dom narodne skupštine, koliko prošlog meseca, zasijati punim sjajem pod mnoštvom sijalica i lampiona, postavljanje dekorativnog osvetljenja naprasno je odloženo. Šta je razlog što "luksovi" još nisu proradili?


- Na fasadi glavnog ulaza i na potpornim stubovima uočena su teška oštećenja i pukotine - kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine. - Zato su radovi na osvetljenju obustavljeni dok se ne završi kompletna restauracija. A ona bi, prema nekim našim procenama, mogla da se okonča krajem septembra. Onda će parlament zasijati sa svih strana.


Pre četiri meseca jedna od najlepših građevina prestonice ogrnuta je zelenom zaštitnom mrežom zbog postavljanja dekorativnog osvetljenja. Prilikom pranja i peskiranja fasade otkrivena su ozbiljna oštećenja.

TRAFO PAUZA u zasedanju parlamenta iskorišćena je za zamenu trafo-stanice. U poslednje vreme često je "iskakala". Ovi radovi će trajati petnaestak dana.


- Naravno, to nismo mogli da predvidimo. Ali, kako se kaže, ima tu i sreće u nesreći. Da nismo brinuli o novom osvetljenju, ko zna kada bismo otkrili ove pukotine. One bi već kroz godinu dana ugrožavale bezbednost ljudi koji ovde svakodnevno prolaze - dodaje Odalović.


Prema njegovim procenama, radovi na kompletnoj sanaciji zgrade počeće za nekoliko dana, kada se pronađu izvođači. Mada će novi poslovi dodatno opteretiti budžet, Odalović smatra da to nije bacanje novca:


- Dom narodne skupštine će, kao i sve zgrade u okolini, biti ponos Beograda.


Projekat uređenja i dekoracije postoji od 2001. godine, a iz budžeta gradske i republičke skupštine ukupno je izdvojeno 70 miliona dinara. Za peskiranje i čišćenje fasade, Republika je izdvojila 22 miliona dinara, a za dodatne radove na popravci još oko 30 miliona dinara.