BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija "Jat ervejz" danas je sa kompanijom "Erbas" u Londonu potpisala Pismo o namerama, što je prvi konkretan korak ka realizaciji starog ugovora između "Jata" i "Erbasa" o nabavci aviona, potpisanog pre 11 godina, izjavio je generalni direktor "Jata" Srđan Radovanović.

"Jat ervejz" potpisao je 1998. godine sa "Erbasom" ugovor o nabavci osam aviona, vredan 580 miliona dolara i uplatio avans od oko 23,5 miliona dolara, ali se ispostavilo da njegova realizacija ne bi bila ekonomski isplativa za "Jat", pa je to pitanje godinama ostalo nerazrešeno.

Podsetivši da je realizacija tog ugovora "bila skopčana sa velikim teškoćama", Radovanović je istakao da su "Jat" i "Erbas" "pronašli zajednički jezik i krenuli dalje".

"Od ovog trenutka, od potpisivanja ovog Pisma o namerama, dalje će biti konkretni koraci kojima ćemo raditi na realizaciji onog starog ugovora, u većoj ili manjoj meri", istakao je direktor "Jata".

"Ubeđen sam da će to biti jedan korak ka ulasku 'Jat ervejza' u porodicu avionskih kompanija koje obnavljaju svoje flote 'Erbasovim avionima'", rekao je Radovanović.