MLADI klarinetista Andrija Minčić (24), zvanično najbolji diplomac niškog Fakulteta umetnosti, dobitnik Srebrnog znaka Univerziteta u Nišu za izuzetne akademske rezultate, priznanja za svoj talenat dobio je i van granica zemlje. Na prvom solističkom koncertu u Londonu zahtevnu englesku publiku ostavio je bez daha svojim nastupom u katedrali Svetog Jovana, a njegov dar primetila je evropski istančana kritika. Dva bisa najbolje svedoče o uspehu mladog klarinetiste.

Odmah posle koncerta ove nedelje u prestižnoj dvorani, dobio je još dva poziva za koncerte, pa će Andrija Minčić nastupati za Dan srpske muzike u Londonu i zajedno sa Sidkpap simfonijskim orkestrom. Čeka ga i koncert u Istanbulu sa Vesnom Šouc, profesorkom Fakulteta umetnosti u Beogradu.

SPORTISTA
U muzi;koj porodici Minčić česti su bili gosti iz sportske branše, jer je Andrijin deda po ocu Zvonimir Minčić košarkaški trner. Andrijino detinjstvo su obeležili i trener Svetislav Pešić, košarkaši Aleksandar Ćorđević, Vlade Divac, ali je klarinet ipak pobedio košarku. Andrija je trenirao plivanje u klubu Sveti Nikola, skija i vozi rolere.

 Nisam ni sanjao da vrata mogu umetniku da se širom otvore u Londonu - kaže za „Novosti“ Andirja Minčić. - Pre nekoliko meseci imao sam sreće da upoznam čuvenog dirigenta dr Džejma Rosa, koji se interesovao za moju karijeru. Odslušao je nekoliko snimaka i odmah pozvao da nastupim u Engleskoj. Zainteresovao se za kompoziciju mog profesora Ante Grgina Končertino za klarinet i orkestar, pa sam se tim delom i predstavio londonskoj publici.

- Sa klarinetom bih najradije obilazio svet, a verujem da će posle završetka doktorskih studija tako i biti. Na kraju bih ipak voleo da se vratim i da radim sa studentima fakulteta umetnosti - kaže nosilac Srebrnog znaka Niškog univerziteta.