BUKUREŠT - Srednjovekovni rumunski plemić Vlad Drakula koji je poslužio kao inspiracija za književni lik grofa Drakule, nije bio krvožedni tiranin, već neshvaćena žrtva negativne zapadnoevropske propagande, poruka je nedavno otvorene izložbe u Bukureštu.

Ta izložba pokušava da rehabilituje rumunskog plemića koji je vladao Vlaškom u 15. veku.

Austrijanka Margot Rauh, nosilac izložbe "Drakula - vojvoda i vampir" izjavila je da je Vlad Drakula bez sumnje bio surov, "ali ne više od ostalih vladara tog vremena", preneo je londonski Telegraf.

Drakula je rođen 1431. godine u gradu Sigišoara u Transilvaniji. Vladao je Vlaškom od 1456. do 1462. i za njega se govorilo da je ubio hiljade političkih protivnika, kriminalaca i zarobljenih turskih vojnika nabijanjem na kolac. Procenjuje se da je u smrt poslao oko 50.000 ljudi.

Rauh je kazala i da je on počinio mnoge druge grozote uklučujući torturu, čerečenje, davljenje.

Međutim, uprkos tim podacima, Rauh je ukzala da je on, u suštini, "žrtva negativne propagande".

Ona je navela da istoriografski podaci prezentovani na izložbi pokazuju da su legende o Vladu Drakuli imale za cilj da istočnu Evropu prikažu kao veoma primitivnu i kao izvor zla.

Na izložbi u Bukureštu prikazani su, između ostalog, portreti vlada Drakule iz muzeja istorije umetnosti u Beču i muzeja Ambras u Insbruku, kao i rukopisi u kojima je opisan kao krvožedni manijak.

Neke gravire iz 15. veka prikazuju ga kako obeduje okružen desetinom ljudi nabijenim na kolac, dok drugi leže raščerečeni, a glave im se kuvaju u kotlu.

Za mnoge Rumune, međutim, Drakula je junak koji se borio protiv osmanlijskog okupatora.

Legenda o njegovoj vladavini inspirasala je britanskog pisca Brema Stokera da napiše roman "Drakula" obljavljen 1897. godine koji je kasnije poslužio kao potka za bezbroj knjiga, filmova i televizijskih serija.

Čuvena predstava Drakule kao spodobe sa avetinjski belom kožom, crnim plaštom i krvavim očnjacima, proizvod je više filmova nastalih između 1930. i 1960. u holivudskom studiju Juniverzal.

"Vreme je da se Drakula prikaže u drugačijem svetlu od onog kakvim je prikazan u Holivudu", kazala je Rauh.