U ENERGETSKO polje „Najdanovi krugovi“ u Maloj Krsni kod Smedereva, koje navodno leči mnoge bolesti, osim milionskog građanstva, nedavno su ušli policija, tužilaštvo i zdravstvena inspekcija. Zbog nadrilekarstva i nezakonitog obavljanja zdravstvene delatnosti, zabranjen je rad dvema agencijama čiji su vlasnici lekar i mašinbravar.
- Doneta su rešenja o zabrani obavljanja zdravstvene delatnosti, za šta ove agencije nisu ovlašćene. Protiv lekara koji je vlasnik jedne od agencija, biće podneta prekršajna prijava zbog rada bez odobrenja Ministarstva zdravlja. O tome ćemo obavestiti i Lekarsku komoru Srbije - rekla je za naš list Jelica Radulović, šef Odseka zdravstvene inspekcije za Beograd.
U proteklih deset godina u lekovitim „Najdanovim krugovima“ stajalo je najmanje milion ljudi, a pacijenti su za pristojnu sumu dobijali terapiju sa „prepisanim“ vremenom stajanja u krugu.
Konsultacije lekara specijalista fizikalne medicine, kardiologa i internista naplaćivane su od 500 do 1.000 dinara. Razgovor s bionergetičarem ili radiestezistom staje 1.000 dinara. Određivanje tablice za korišćenje energetskog polja, a određuje je stručno lice sa „desetogodišnjim iskustvom“ (mašinbravar prim. aut.) košta 200 dinara.
- U dve ordinacije obavljane su konsultacije, a naplata, za koju postoji i cenovnik, uglavnom nije evidentirana kroz fiskalnu kasu, niti su uplaćivani pazari - kaže za „Novosti“ načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo Dejan Anđelković.
Izumitelj ove „lekovite biološke devijacije“, pokojni Najdan Rakić, tvrdio je da krug prečnika sedam metara, sedam kilometara u visinu isijava pozitivno zračenje koje je navodno 13 puta jače od rendgena i 30 od struje. Leči, navodno, čak i rak i sidu. Ne postoji, međutim, nikakva zvanična provera navodnog energetskog polja.
Oni koji sebi traže lek ne žale novac ni vreme i ne osvrću se na zabrane. I u ponedeljak je ovde bilo na stotine ljudi. Došli su iz Vojvodine, sa Kosova, Vranja, Kruševca, Leskovca. Mnogima stajanje u krugu nije bilo „premijerno“.
- Konsultanata više nema, ali ljudima niko ne može da zabrani da stoje u krugu. Pomaže im i zato se vraćaju. Pun od jutra do ponoći. Dnevno dođe 1.000 ljudi. Stajali su i kada su bili kriminalistički inspektori - kaže meštanka Vesna S. koja svakodnevno ovde prodaje voće i povrće.

KUDA IDE NOVAC?
POLICIJA još istražuje gde ide novac od dobrovoljnih priloga koje građani ostavljaju za izgradnju crkve. Novac odlazi na račun Odbora crkve u Skobalju.
- Sve što je skupljeno već je utrošeno za gradnju crkve. Prosečno, dnevno ostave od 1.000 do 2.5000 dinara, a nekada mnogo manje. Nije to mnogo, jer često nam i kradu iz sandučeta, i time treba da se pozabavi policija - kaže protojerej Boško Savić, koji ne zna koliko je novca prikupljeno za pet godina. Kroz ovo sanduče, po našoj računici, prošlo je najmanje milion dinara.

BROŠURE
POLICIJA je tužilaštvu podnela dve krivične prijave protiv Milice I. (52) i Vesne S. (47) iz Male Krsne zbog krivičnog dela neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela.
- Ove osobe su prodavale primerke brošura „Najdanovi krugovi“ i „Biološko kreativno polje“. Članke su skidale sa Interneta, umnožavale ih i prodavale po ceni od 250 dinara - kaže načelnik policije Dejan Anđelković.