SAVET vlaške nacionalne manjine u Srbiji je prorumunski orijentisan i suštinski cilj njegovog delovanja je da, vremenom, Vlahe sa ovih prostora prevede u - Rumune!
Ovo je, u Boru, izjavio narodni poslanik Miletić Mihajlović (SPS), predsednik Odbora za međunacionalne odnose u Skupštini Srbije.
- Stavljanje znaka jednakosti između Vlaha i Rumuna vodi stvaranju dva nacionalna saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji - ustvrdio je Mihajlović. - Mora se jasno reći da ovu politiku najviše zastupa Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS), čiji je lider dr Predrag Balašević, koji je, istovremeno, i potpredsednik Saveta vlaške nacionalne manjine.
Mihajlović je naglasio da zemlja matica Vlaha nije Rumunija, kako to tvrde VDSS i Savet vlaške nacionalne manjine, već Srbija, kao i da je maternji jezik te nacionalne manjine vlaški, a ne rumunski.
- Nije ekskluzivno pravo VDSS da učestvuje na izborima za Nacionalni savet Vlaha, već svih pripadnika te nacionalne manjine - kazao je Mihajlović, koji na izborima za Nacionalni savet Vlaha, zakazanim za 6. jun, predvodi GG „Vlasi za Srbiju - Srbija za Vlahe“. - I, kada VDSS dobije konkurenciju, njihove vođe trče u Rumuniju, žale se na diskriminatorski odnos prema pripadnicima Vlaha i te izveštaje prosleđuju Savetu Evrope.
Predsednik Odbora za međunacionalne odnose je podvukao i da pretpostavlja da VDSS, koji će na izborima za Savet vlaške nacionalne manjine učestvovati pod nazivom „Zajednica Vlaha Srbije“, nastupajući pod tim imenom, zapravo, pokušava da „zamaskira svoju prorumunsku politiku“.
S druge strane, dr Balašević, koji je u prethodnom mandatu obavljao dužnost zamenika predsednika opštine Bor i šefa lokalnog parlamenta u tom gradu, dok je danas član Privremenog organa u SO Bor, tvrdi da je, tokom prikupljanja potpisa za upis u poseban birački spisak za izbore za Savet vlaške nacionalne manjine, oko 50 meštana Petrovca bilo privedeno na informativni razgovor, i kaže da sumnja da iza toga stoji rukovodstvo SPS u toj opštini.
- Kako drugačije da protumačimo taj čin kada znamo da se sve to desilo kada je Miletić Mihajlović istovremeno prikupljao potpise za NSV - naglašava Balašević. - Po nama, to što se desilo u Petrovcu definitivno predstavlja pokušaj zastrašivanja. Jer, ako policija ljude koji su potpisali za našu listu na informativnom razgovoru pita da li znaju da žive u Srbiji, šta to drugo može da bude. Zbog toga smo o svemu obavestili Borisa Tadića i Ivicu Dačića.
Predsednik VDSS naglašava da je, prilikom upisa u poseban birački spisak, definitivno bilo zloupotreba. Međutim, on kaže i da onda treba proveriti kako su potpise prikupljale ostale nacionalne manjine u Srbiji, a ne samo Vlasi.

AMBASADOR PREKORAČIO BRZINU
MIHAJLOVIĆ je ocenio da je, kada su u pitanju izbori za Savet vlaške nacionalne manjine, njegova ekselencija Jon Makovej, ambasador Rumunije u Srbiji, „prekoračio brzinu“.
- Vlasi imaju suvereno pravo da se izjasne kako hoće i niko, pa ni ambasador, nema pravo da ih „osvešćuje“ - kazao je Mihajlović.