SVEČANOM ceremonijom u Šangaju, kojoj će prisustvovati na desetine svetskih lidera, u petak uveče po kineskom vremenu biće objavljen početak Svetske izložbe „Ekspo 2010“, najveće i, verovatno, najznačajnije u istoriji.
Generalna proba, sa vatrometom koji je obasjao nebo Šangaja, već je izvedena i sve bi - kako to u Kini obično biva kada se organizuju masovni događaji - trebalo da funkcioniše besprekorno. Delegacije iz više od 190 zemalja sveta vrše poslednje pripreme i lickaju svoje paviljone i štandove, koji će u narednih pola godine predstavljati njihove zemlje.
Među njima je, prvi put kao samostalna država, i Srbija, koja će se predstaviti u paviljonu na oko 1.000 kvadratnih metara, ukrašenim po ugledu na šareni pirotski ćilim. U srpskom paviljonu radiće 25 ljudi, a i naš konzulat u Šangaju biće simbolično preseljen u njega.
Kada padne mrak i upale se svetla, niti našeg „ćilima“ menjaju boje, pa je šarena srpska postavka veoma upečatljiva čak i u društvu bogatijih „komšija“ na Evropskom skveru - Španije, Monaka, Nemačke, Francuske...