PO nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal u ponedeljak su u Novom Sadu privedene tri osobe iz Novog Sada, osumnjičene za direktnu vezu sa narkokartelom Darka Šarića iz Pljevalja. Reč je o advokatu Radovanu Štrpcu, njegovoj ženi Dubravki i Stevici Kostiću, dok je na informativnu razgovoru nekoliko sati bio i novosadski biznismen Mile Jerković.
U saopštenju Tužilaštva se navodi da se advokat Štrbac sumnjiči da je kao pripadnik Šarićeve organizovane grupe, imao zadatak da novac stečen kriminalnim aktivnostima klana "po nalogu Šarića, investira kupujući preduzeća po Vojvodini".
Tužilaštvo, dalje, navodi da se sumnja da su u svemu tome uloge imali Dubravka Štrbac i Stevica Kostić. U saopštenju specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, međutim, ne pominje se četvrto ime - Mile Jerković, koji je sa informativnog razgovora otišao oko 19 časova.
Nekoliko njegovih firmi, koje je kupio na aukcijama Agencije za privatizaciju, posle izvesnog vremena preprodavana su braći Darku i Dušku Šariću.
Policija je, po nalogu Specijalnog tužilaštva, pretresala objekte osumnjičene četvorke. Pregledan je stan advokata Štrbca u Stražilovskoj ulici broj 33, gde mu je i kancelarija.
Štrbac je, nezvanično saznajemo, pre petnaestak godina iz Belog Manastira došao u Vojvodinu. Najpre je kao advokat radio u Somboru, a zatim se pre nekoliko godina preselio u Novi Sad.
Na telefon u stanu porodice Štrbac, ali ni u advokatskoj kancelariji, u ponedeljak se niko nije javljao. Vrata od stana, takođe, niko nije otvarao, a na uporno zvonjenje novinara, ženski glas je odgovorio "da nema nikog i da niko ne može da da izjavu".
U sedištu Jerkovićeve firme "Jerković grup" u Novom Sadu kažu da on nije uhapšen, već da je pozvan na informativni razgovor.
- Policajci su došli sa pozivom za informativni razgovor - rečeno nam je u ponedeljak u Jerkovićevoj firmi. - Nije bilo razloga da se ne odazove, jer je pozvan kao građanin, a odneli su i nešto od dokumentacije. Očekujemo da se u toku dana vrati u firmu.
Nezvanično saznajemo da su Dubravka Štrbac i Stevica Kostić, za kojeg se tvrdi da je vodio Šarićeve poslove u njegovom odsustvu, osumnjičeni da su "oprali" više od milion evra zarađenih trgovinom narkoticima. Preko njih su išli novčani tokovi narkobosova iz Pljevalja.
- Oni su ti koji su uzimali novac i kupovali preduzeća po Vojvodini na ime Radovana Štrpca, a za račun braće Šarić - objašnjava izvor "Novosti". - Darko, kao što je poznato je naš, srpski državljanin, dok njegov brat Duško ima crnogorsko državljanstvo. Ni na jednog od njih dvojice ne vodi se imovina u Vojvodini, već isključivo na njihove advokate i prijatelje.
Pod "lupom" inspektora, kako saznajemo, su i nekada Jerkovićeve, a sada Šarićeve firme, poput "Mladog Borca" iz Sonte, novosadskih hotela "Vojvodina" i "Putnik", "Višnja produkta"...
Luksuzni hoteli i hiljade hektara obradivog zemljišta po Vojvodini, u ime Darka Šarića, pokupovale su razne of-šor firme, ali i konzorcijumi iz Crne Gore i Amerike. Nije reč samo o ugostiteljskim objektima u Novom Sadu i Subotici, već i nekoliko poljoprivrednih kombinata.
Za račun anonimnih konzorcijuma na aukcijama su se pojavljivali pojedini advokati, ali i bliski saradnici ovog Pljevljaka. U gotovo svakoj od ovih firmi pojavljuju se imena advokata Radovana Štrpca. Kako je nedavno izjavio za "Novosti", on je porodični prijatelj braće Šarić i njihov zastupnik.
- Zastupam ih u nekim imovinskim parnicama oko legalizacije - bio je kratak Štrbac.
Njegovo ime u javnosti se pojavilo početkom decembra 2009. godine, posle paljenja skupocenog džipa "land kruzer", na parkingu u Stražilovskoj ulici u novosadskom naselju Liman, gde i živi.      

NE ZNA GDE JE DARKO
DEJANU Šekularcu i Goranu Sokoviću, saradnicima Pljevljaka Darka Šarića, sudija u Podgorici je posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana i sprovedeni su u istražni zatvor u Spužu.
Soković nije negirao poznanstvo sa Darkom još od detinjstva. Tvrdio je da ne zna gde se sada nalazi. Objasnio je da je nedavno išao u Italiju gde je kupio robu za svoje butike i da ima svu urednu dokumentaciju koja može da potvrdi njegovu odbranu.

MILE JERKOVIĆ KRALJ DRUMOVA
OD kraja 2006. do početka 2008. godine kupio 23 saobraćajne i poljoprivredne firme u Vojvodini.
* AGENCIJA za privatizaciju februara 2009. godine sa njim raskinula ugovor o kupoprodaji "Bačke" iz Kule za koju je plaćeno 14.548.000 evra.
* IZGUBIO i poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić" iz Sombora koje je u septembru 2007. godine kupio za 420 miliona dinara (više od 5,2 miliona evra po tadašnjem kursu).
* MARTA 2009. godine Agencija je Jerkoviću oduzela saobraćajno preduzeće "Sever trans" iz Sombora zbog izostanka investicija na koje se obavezao kada je septembra 2007. godine kupio ovu firmu za 460 miliona dinara
*ODUZETA i "Kula trans"
* POLjOPRIVREDNO preduzeće "Graničar" iz Gakova kod Sombora izgubio je oktobra 2009. godine
* PROŠLE godine oduzeto mu i građevinsko-rudarsko preduzeće "Vrdnik" iz Novog Sada, koje je 17. oktobra 2008. godine kupio na ime bratove ćerke
* OSTAO, u decembru 2009, i bez "Agrobačke" iz Bača čijih je 70 odsto akcija kupio 2007. godine za 420 miliona dinara

*****

AKTERI KOKAINSKE AFERE, UHAPŠENI U CRNOJ GORI, DEFINITIVNO NEĆE BITI PREDATI SRPSKOM SPECIJALNOM SUDIJI
DO IZRUČENJA PREOSTALE DVE RAMPE

PODGORICA - Akter "kokainske afere" Goran Soković, uhapšen prošle nedelje u Pljevljima, ostaje u pritvoru i neće biti izručen Srbiji.
- Ni jedan sporazum ne predviđa ekstradiciju crnogorskih državljana, pa ni Soković ne može biti izručen - potvrdila je za "Novosti" Branka Lakočević, pomoćnik ministra pravde Crne Gore.
I Miraš Radović, ministar pravde, kaže da su propisi jasni: Ustavom nije predviđena ekstradicija državljana Crne Gore, izuzev u slučajevima zločina protiv čovečnosti.
Crnogorskim Ustavom i pratećim zakonima "zaštićen" je od izručenja i Bjelopoljac Dejan Šekularac, takođe uhapšen po crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je bio deo klana Darka Šarića u švercu više od dve tone kokaina.
Ni činjenica da je krivično delo za koje se uhapšeni u Crnoj Gori terete počinjeno u inostranstvu ne ostavlja mogućnost njihove ekstradicije Srbiji.
- Crnogorski državljanin ne može biti prognan niti izručen drugoj državi, osim u skladu sa međunarodnim obavezama - stoji u članu 12 crnogorskog Ustava.
Da li je "Ugovor između Crne Gore i Srbije o izručenju", koji su 29. maja 2009. u Podgorici potpisali ministri pravde Miraš Radović i Snežana Malović osnova da osumnjičeni koje potražuje Interpol Beograd ipak budu izručeni Srbiji?
- Ne - dobili smo tumačenje od više pravnih eksperata. - U tom ratifikovanom ugovoru, u poglavlju u kojim slučajevima se izručenje odbija, stoji da "lice koje je na dan odlučivanja o molbi državljanin zamoljene države" neće biti izručeno.
Drugi "protokolarni problem" - činjenica da Crna Gora nije obavestila Srbiju o hapšenju i razlozima hapšenja Sokovića i Šekularca delimično je u ponedeljak objasnila Ranka Čarapić, vrhovni državni tužilac.
- Soković i Šekularac su uhapšeni na osnovu poternica koje su raspisale vlasti u Srbiji, ali mi nismo samo na osnovu poternice ušli u taj pretkrivični postupak, već smo pribavili potrebne informacije - izjavila je Ranka Čarapić. - Na toj listi ima još crnogorskih državljana, njih četiri ili pet protiv kojih je pokrenut postupak u Srbiji. Ali, prema našim informacijama, njih nema na našoj teritoriji.
Prema njenom objašnjenju tužilaštvo nije zakasnilo u reagovanju na "kokainsku aferu", već je "reagovalo u trenutku kada su se stekli uslovi, kada je policija dobila poternicu".      
(Č. PRELEVIĆ - S. ĐOKIĆ)

BEZ ODLAGANjA
NI uprava policije ni tužilaštvo nisu zvanično objasnili zašto još nisu dostavili Beogradu podatke o hapšenju Sokovića i Šekularca. U Ugovoru o izručenju između Crne Gore i Srbije, međutim, kada je reč o pritvaranju osoba po poternici Interpola piše “da mora odmah obevestiti zemlju koja ga traži”.

OPREZ OKO USTUPANjA PREDMETA
SPECIJALNO tužilaštavo, sud i Ministarstvo pravde Srbije još nisu zvanično obavešteni na osnovu čega su u Crnoj Gori uhapšeni Goran Soković i Dejan Šekularac.
Ovo je "Novostima" izjavio Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, napominjući da su oni pre dva dana poslali zahtev svojim kolegama. Prema njegovim rečima, ne zna se da li su uhapšeni po poternici srpskog suda ili zbog nečeg drugog. Dok god se ne budu dobila zvanična obaveštenja iz Crne Gore, u Srbiji ne može da se reaguje.
- Ukoliko su uhapšeni po poternici, tražiće se njihovo izručenje Sriji - objašnjava Homen. - Ako u Crnoj Gori bude poveden postupak protiv njih, onda ćemo morati da prosledi sve dokaze.
Na pitanje postoji li određena doza bojazni da bi to moglo biti zloupotrebljeno, Homen ističe da treba biti oprezan kad su u pitanju ustupanja predmeta. On objašnjava da može doći do razdvajanja i paralelnog postupka, kao što je slučaj sa suđenjem za ubistvo Pukanića.
Ukoliko ih Crna Gora oslobodi, oni mogu ponovo biti uhapšeni, ali u nekoj drugoj državi, jer poternice neće biti povučena. (N. B.)